DOLAR
34,08 -0,06%
EURO
38,08 -0,38%
ALTIN
2.827,8 -0,94%
BITCOIN
2.115.972,24 -3,01%

ÖTV'siz araba almak isteyenler dikkat! O tarihten sonra indirim bitiyor

ÖTV muafiyetiyle ilgili önemli yenilikler yapılacak. Vergiden muaf araç sahipleri için veraset indirimi artık uygulanmayacak.

Yayın Tarihi: 23.06.2024 00:38
Güncelleme Tarihi: 23.06.2024 00:38

ÖTV'siz araba almak isteyenler dikkat! O tarihten sonra indirim bitiyor

Karar gazetesinde yayımlanan Burak Öztoprak'ın haberi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı vergi reformu paketi kapsamında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti konusunda yapılan yeni düzenlemeleri araştırıyor.

ÖTV MUAFİYETİ

ÖTV MUAFİYETİ SÜRESİ

Yapılan taslak değişikliklerle, ÖTV muafiyeti kullanım süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılmaktadır. Engelli vatandaşların, bu muafiyet kapsamında edindikleri araçları artık 10 yıl boyunca ne satma ne de miras yoluyla başkasına devretme hakları bulunmuyor.

MİRAS YOLUYLA DEVİR

Yeni düzenleme ile miras yoluyla devredilen araçlar için ÖTV muafiyetinin kaldırılması planlanmaktadır. ÖTV muafiyeti kapsamında alınan araçların mirasçılara intikali sırasında uygulanan vergi indirimi de ortadan kaldırılmaktadır. Bu durum, vergi reformu paketi kapsamında yapılan önemli değişiklikler arasında yer almaktadır.

ÖTV MUAFİYETİ hakkında

ÖTV MUAFİYETİ NEDİR?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti, belirli şartları sağlayan kişilerin bu vergiden tamamen ya da kısmen muaf tutulması anlamına gelir. Engelli bireyler, şehit yakınları ve belirli ticari araçlar bu muafiyet hakkından yararlanabilirler.

UYGULAMA AMACI

ÖTV muafiyeti, devlet tarafından belirlenen koşulların sağlanması halinde, vergi yükünü hafifletmek ve belirli gruplara destek olmak amacıyla sunulan bir uygulamadır. Muafiyetin uygulanabilmesi için, belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.