Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan fındık tirmidi kavurmasına coğrafi işaret tescil belgesi verildiğini açıkladı. Bu tescil, fındık tirmidi kavurmasının, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir özellik taşıdığını göstermektedir.
Açıklamada, yörede "fındık mantarı", "fındık kirmidi", "bahçe mantarı" ve "bahçe tirmidi" gibi isimlerle de bilinen fındık tirmidi, sıvıyağ, soğan, tuz ve isteğe bağlı olarak domates ve yeşil biber ile kavrularak hazırlandığı aktarıldı. Bu geleneksel tarif, Ordu'nun özgün mutfak kültürünü yansıtmaktadır.
Ordu'da coğrafi işaret alınan ürün sayısının 20'ye yükseldiği bilgisi verilerek, "Ordu fındık tirmidi kavurması, Türk Patent ve Marka Kurumunun 16 Aralık 2024 tarih ve 187 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendi. Ordu'daki işletmelerin menüsünde yer alan fındık tirmidi kavurmasının tescil alması, işletmeleri de sevindirdi." ifadeleri kullanıldı.
Ordu fındık tirmidi kavurmasına coğrafi işaret tescil belgesi verildi.
Ordu fındık tirmidi kavurmasına coğrafi işaret tescil belgesi verildi.