Omurgada meydana gelen kırıklar kimi zaman bir trafik kazası kimi zaman yaşlılığa bağlı kemik erimesi kimi zaman da düşme sonucu oluşuyor. Ayakta durabilmemizi sağlayan omurganın tedavisinde hasta olan kişinin yaşı ve kırık bölgenin hasarı büyük önem taşıyor.
Bazen omurga kırıklarında korse yöntemiyle kendi kendine iyileşme önerilir. Bazen de cerrahi bir operasyon kaçınılmaz olabilir.
Çimentolama adı verilen omurga tedavi yönteminde ise omurga, korse tedavisine rağmen çöküyorsa vertebroplasti ve kifoplasiti denilen yöntemler uygulanıyor.
Bu yöntemde, yaklaşık 1 santimlik kesi atılarak iğneyle girerek kırık omurgaya ulaşılıyor. Floroskopi denilen bir cihazla o esnada omurganın röntgenini çekiliyor. İğnenin girdiği yerden incecik bir tüp geçiriliyor ve o tüple omuriliğe hiç hasar vermeden kırık omurganın içerisine giriliyor.
Kifoplasti kataterinin balonunu, kırık omurganın içerisine geçiriyoruz ve bir sıvı vererek kırık omurganın içerisinde şişiriyoruz. Böylece kırılan omurgaya tekrar yükseklik kazanıyor.
Aynı tüpün içine halk arasında ‘kemik çimento’ denilen sement maddesini dolduruluyor. Yaklaşık 5 ila 7 dakika arasında sement donuyor ve sağlam bir kemik kıvamında güç veriyor. Olması gereken hacime geldiği zaman tüp içeriden çıkarılıyor.
Bu mucizevi yöntem sayesinde omurda tamir ediliyor ve omurgadaki çökme durdurularak ayakta kalma sağlanıyor.