Bist 100
10.647,91 0%
DOLAR
32,88 -0,25%
EURO
35,18 -0,54%
ALTIN
2.438,47 -0,29%

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi Meclis'te!

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'ni sundu. Teklifte öğretmene karşı işlenen suçlarının cezasının yükseltilmesi, Milli Eğitim Akademisi'nin kurulması, kariyer basamaklarında 10 yıllık görev şartı uygulanması gibi çeşitli detaylar yer aldı. İşte yeni Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi...

Yayın Tarihi: 26.06.2024 18:25
Güncelleme Tarihi: 26.06.2024 18:25

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi Meclis'te!

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi hakkında Meclis'te basın toplantısı düzenledi. AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Toy ve Konya Milletvekili Latif Selvi'nin de katıldığı toplantıda, yeni Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi detayları kamuoyu ile paylaşıldı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in bugün silahlı saldırı sonucu vefat eden öğretmene taziye dileklerini ilettiği sırada da paylaştığı üzere bugün, Meclis’te yeni Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi konuşuldu. Kanun teklifinin detayları da kamuoyu ile paylaşılırken yeni bir akademi kurulacağı öğrenildi. 

Milli Eğitim Akademisi kurulacak! 

Güler, kanun teklifi ile Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasının hedeflendiğini açıkladı. Söz konusu akademi ile öğretmenler başta olmak üzere eğitim yönetimi ve denetimi alanlarında görev alacak tüm personel, bilimsel ölçütler doğrultusunda eğitim alacak. Böylelikle bu personellerin kariyerleri de geliştirilmiş olacak. Ayrıca eğitim kurumu yöneticilerine yöneticilik formasyonu kazandırılacak.

Kanun teklifinin detayları neler? 

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle ilgili kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 39 maddeden oluşan ve geçici 3 maddeyi içeren teklif, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in de katkılarıyla hazırlandı. 

AK Parti Grup Başkanı Güler, teklifin hazırlanmasında Sinop Milletvekili Nazım Maviş, Sivas Milletvekili Rukiye Toy ve Konya Milletvekili Latif Selvi'nin süreci yakından takip ettiğini belirtirken, nicelik ve nitelik dengesine vurgu yapıldı. 

Türkiye'nin eğitim sisteminde 1 milyon 230 bin 402 öğretmen ve okul yöneticisinin görev yaptığını belirten Güler, öğretmenlerin büyük bir kısmının 35 yaş altında olduğunu, genç kadrolardan oluştuğunu ifade etti. Öğretmenlerin gelişen müfredat, eğitim teknolojisi ve pedagojik bilgi konularında sürekli desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Güler, kurulacak Milli Eğitim Akademisi ile bu alandaki eksikliklerin giderileceğini ve gelişim sağlanabileceğini söyledi.

Nitelikli eğitimci yetiştirmek hedefleniyor! 

Güler, öğretmen adaylarının yükseköğretim programlarını tamamladıktan sonra Milli Eğitim Akademisi'nde 3 veya 4 dönemlik mesleğe hazırlık eğitimine alınacağını belirtti. Bu eğitimlerde öğretmenlik meslek bilgisi ve özel alan bilgisi gibi konulara ağırlık verilecek. Akademi eğitiminin bir kısmı dünya örneklerine uygun olarak okul uygulamasına ayrılacak.

Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasıyla birlikte öğretmenlerin kariyer gelişimlerine de katkı sağlanacak. Eğitim yönetimi ve denetimi alanlarında görev alacak personelin, bilimsel gelişmeler doğrultusunda meslek içi eğitimleri yapılacak. Bakanlık bu hareketle merkez ve taşra teşkilatlarında görev alacak personelin liyakat ve kariyer açısından donanımlı hale getirilmesi hedefliyor olacak. 

Öğretmenlere karşı işlenen suçların cezası artacak! 

Güler, öğretmenlere karşı görevleri sırasında işlenen suçların cezalarının artırılacağını belirtti. Kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarında cezaların yarı oranında artırılması teklifte yer aldı. Ayrıca, hapis cezasının ertelenmesi hükümlerinin uygulanmaması da yine teklifte dikkat çeken noktalardan biri oldu. 

4 dönemlik hazırlık eğitimi! 

Hazırlık eğitim süresinin 4 dönem olacağını açıklayan Güler, bu sürenin en uzun haliyle 14 ay, en kısa haliyle 10 ay olacağını söyledi. Eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmen adayları için bu süre 3 dönem olarak (opsiyonel olması bekleniyor) belirlenebilecek.

Kariyer basamaklarının arası 10 yıl olacak! 

Güler, öğretmenlik mesleğinin öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldığını açıkladı. Kariyer basamaklarında ilerlemede yazılı sınav ve mesleki çalışmaların kaldırılacağını kaydederek diğer detayları da aktardı.

Uzman öğretmenlik unvanına değinen Güler, en az 10 yıl öğretmen olarak hizmet verilmesi, başöğretmenlik unvanı için ise en az 10 yıl uzman öğretmen olarak hizmet verilmesi şartı getirildiğini kaydetti. Yani artık kariyer basamaklarının 10 yıl süreyle aşılacağını vurguladı. 

Özel okullardaki öğretmenlere de değinildi

Özel okullardaki öğretmenlere taban ücret getirilip getirilmediği sorusuna AK Parti Grup Başkanı Başkanı Güler, bunun teklifte yer almadığını belirtti. Uzman öğretmenler ve başöğretmenler açısından Milli Eğitim Akademisi'nin önemli bir işlev göreceğini ve öğretmenlerin bilgi seviyelerinin artırılmasının amaçlandığını söyleyerek özel okullarda çalışan öğretmenlerin ücretlerinin ne olacağına değinmedi.