Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), yayımladığı Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, küresel ekonominin bu yıl yüzde 3,2 büyüyeceğini, Türkiye ekonomisinin ise yüzde 3,5 oranında bir büyüme göstereceğini öngörüyor. Küresel ekonominin birçok belirsizliğe rağmen dirençli kalmaya devam ettiği belirtiliyor.
OECD'nin raporuna göre, enflasyonun ılımlı seyretmesi ve ticaretteki canlanma, ekonomik büyümeyi destekleyen faktörler arasında yer alıyor. Tüketici güveni birçok ülkede henüz salgın öncesi seviyelere ulaşmamış olsa da, enflasyondaki düşüş, reel hane halkı gelir artışını ve harcamalarını destekliyor. İş gücü piyasasındaki baskıların hafiflemeye başlamasıyla birlikte, işsizlik oranları da genel olarak düşük seyrediyor.
Reel faiz oranlarının kısıtlayıcı kalmasına rağmen, düşük nominal getirilerin, konut ve kredi piyasalarında bazı erken canlanma işaretleri oluşturduğu ifade ediliyor. OECD, küresel ekonomik büyümenin önümüzdeki yıllarda da stabil bir seviyede kalmasını bekliyor. Kurum, büyüme tahminini her iki yıl için yüzde 0,1 yukarı yönlü revize etti.
OECD, ticarette korumacı politikalara ilişkin de uyarılarda bulunarak, ticaret politikası belirsizliğinin arttığını ve büyük ekonomilerin uyguladığı kısıtlayıcı önlemlerin sayısının yükseldiğini belirtiyor.
Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahminleri de revize edildi. OECD, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,5, 2025 yılında ise yüzde 2,6 büyüyeceğini öngörüyor. Türkiye'nin para ve maliye politikasının sıkı kalmaya devam etmesi bekleniyor. Sıkılaşan finansal koşullar ve mali konsolidasyonun, hane halkı tüketimini sınırlayacağı ifade ediliyor.
Rapor ayrıca, Türkiye ekonomisinin dış ortamındaki iyileşme ve uluslararası turizmdeki canlanma ile ihracatının artmasını bekliyor. Türkiye'deki cari işlemler dengesi, ekonomik büyümenin itici güçlerinin yeniden dengelenmesi ve olumlu turizm görünümü ile iyileşme göstermekte.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'de tutması ve enflasyonu kontrol altına almaya yönelik tedbirlerin etkisini göstermesi bekleniyor. OECD, Türkiye'de enflasyonun yıllık ortalamada 2025'te yüzde 30,7 ve 2026'da yüzde 17,2 olacağını tahmin ediyor.
Raporda, makroekonomik istikrar politikalarının devam etmesinin, uluslararası yatırımlar için önemli faydalar sağlayabileceği vurgulanıyor.