DOLAR
34,13 -0,12%
EURO
38,02 0,22%
ALTIN
2.885,08 -0,37%
BITCOIN
2.165.826 -0,47%

O tarihten önce alan şanslı! O model otomobillerin artık satışı olmayacak

Elektrikli araç ithalatına dair Ticaret Bakanlığı'nın aldığı karar, Türkiye'nin birçok ünlü marka ve model için kapısını kapatıyor. Eğer yasada bir değişiklik olmazsa, 27 farklı model Türkiye pazarında satışa sunulamayacak. Bu karar, otomotiv dünyasında önemli bir değişikliğe işaret ediyor ve merakla beklenen gelişmelere yol açabilir.

Yayın Tarihi: 04.02.2024 11:50
Güncelleme Tarihi: 04.02.2024 11:50

O tarihten önce alan şanslı! O model otomobillerin artık satışı olmayacak

Türkiye'nin Elektrikli Otomobil Heyecanı: Yasal Engel Mi, Yoksa Yeni Bir Çığır Mı?

2024, Türkiye'nin elektrikli otomobil sahnesinde büyük bir değişimi müjdeleyeceğe benziyor! Otomobil dünyasının radarında olan bir dizi göz alıcı model, ülkemizde satışa sunulacak. Emre Özpeynirci'nin kaleminden çıkan bu özel liste, otomobil tutkunlarını heyecanlandıracak.

Aralarında Alfa Romeo Milano, Audi Q4 e-Tron, BMW iX2, Cupra Born, Lexus RZ, Porsche yeni Taycan gibi markaların yanı sıra birçok dikkat çekici modelin bulunduğu liste, Türkiye'deki elektrikli otomobil pazarına yeni bir soluk getirecek. Ancak, bu muazzam modellerin Türkiye'ye gelip gelmeyeceği, 29 Aralık'ta yürürlüğe giren "Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ"e bağlı.

Otomobil gazetecisi Emre Özpeynirci, yaptığı açıklamada, Togg'un pazara girişiyle birlikte elektrikli araç satışlarının hız kazandığını belirtirken, bahsedilen tebliğin Türkiye kapısını bazı araçlar için kapatmış olabileceğine dikkat çekti. Yasal bir değişiklik olmazsa, listenin içinde yer alan bazı elektrikli araç modellerinin Türkiye'ye resmi olarak getirilemeyeceğini ifade etti.

Bu gelişmeler, Türkiye'nin otomotiv sektöründeki geleceği hakkında merak uyandırırken, otomobil tutkunları ise heyecanla yasal değişiklik haberlerini bekliyor. Elektrikli otomobil sahnesinde yaşanacak bu potansiyel dönüşüm, ülkemizin otomobil sektöründeki konumunu daha da güçlendirebilir.

VOLVO: GEREKEN ADIMLARI ATACAĞIZ

Volvo, Türkiye'de heyecan uyandıran elektrikli otomobili EX30'u satışa sunma arzusuyla hareket ederken, Ticaret Bakanlığı'nın 29.11.2023 tarihli ve 32384 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat 2023/22)" kapsamındaki yeni ithalat koşullarıyla karşı karşıya. Firmanın açıklamasına göre, bu tebliğ kapsamında 29.12.2023 tarihinde yürürlüğe giren koşullar, şu an için Volvo EX30'un Türkiye pazarına ithal edilmesine izin vermiyor.

Volvo Cars, EX30 modeliyle tüketicilere sunduğu düşük karbon ayak izi ve premium B-SUV konseptiyle dikkat çekiyordu. Ancak, Ticaret Bakanlığı'nın belirlediği yeni koşulların yürürlüğe girmesiyle birlikte, bu araç henüz Türkiye'de satışa sunulamıyor.

Volvo'dan yapılan açıklamada, yeni ithalat koşullarının izin verdiği noktada ve zamanda, EX30 modelini Türkiye pazarında tüketicilerle buluşturmak adına gerekli adımların atılacağı belirtildi. Öte yandan, 2024 yılında Türkiye'de satılamayacak elektrikli araçlar arasında EX30 modeli de yer alıyor. Bu gelişme, Türkiye'deki elektrikli otomobil piyasasında önemli bir dönemeç olarak kayıtlara geçiyor.

2024 yılında satılamayacak elektrikli araçlar şöyle:

z

Cupra Tavascan

r

Dacia Spring

er

Ford Mustang Mach-E

ew

Hongqi E-HS9

t

Leapmotor T03

w

Lexus RZ 450E

Lexus UX

re

MG Cyberster

MG MG4

MG Marvel R

MG ZS EV

qw

Neta U

Neta GT

Neta AYA

t

Nissan X-Trail e-Power


ew

Seres 3

ww

Skywell ET5

Skywell EA3

Skywell EA5

wq

Subaru Solterra

y

Toyota bz4x

we

Volvo EX30