DOLAR
34,1 -0,11%
EURO
38,17 -0,09%
ALTIN
2.917,64 -0,03%
BITCOIN
2.197.088,43 -0,35%

Nükleer Patlamalarla Gök Taşları Yörüngeleri Değiştirilebilir

Bilim insanları, tehlikeli gök taşlarının nükleer patlamalarla yönlendirilebileceğini açıkladı. Deneyde çarpıcı sonuçlar elde edildi.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 16:59
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 16:59

Nükleer Patlamalarla Gök Taşları Yörüngeleri Değiştirilebilir

Nükleer Patlamalarla Gök Taşlarının Yörüngesini Değiştirmek Mümkün mü?

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bilim insanları, gelecekte Dünya için tehdit oluşturabilecek gök taşlarının, yakınlarındaki nükleer patlamalarla daha güvenli bir yörüngeye yönlendirilebileceğini ortaya koydu.

Deneylerin Temelleri

İngiltere'deki The Guardian gazetesinin haberine göre, Dr. Nathan Moore liderliğindeki Sandia Ulusal Laboratuvarları fizikçileri, gök taşlarının yörüngelerini saptırmak amacıyla yaptıkları deneyde, büyük bir radyasyon darbesinin gök taşının bir tarafını buharlaştırarak onu rotasından çıkarabileceğini kanıtladılar.

Isı ve Gaz Topu Etkisi

Moore ve ekibi, nükleer bir patlamanın yarattığı ısının asteroitin yüzeyine on binlerce derece sıcaklık kazandırarak, giderek genişleyen bir gaz topu oluşturacağını düşündü. Deneyde, çok küçük yapay asteroit parçaları, nükleer patlamalarda meydana gelen yoğun X-ışını darbelerine maruz bırakıldı.

Deneyin Sonuçları ve Bulgular

Darbeler, yapay asteroit parçalarının malzemelerini yerinde tutan destekleri yok ederek, hızlı bir şekilde buharlaşmalarına neden oldu. Sonuç olarak, asteroit parçalarının yaklaşık 320 kilometre saat hızla yerinden fırladığı gözlemlendi. Nature Physics dergisinde yayımlanan araştırmanın başyazarı Dr. Nathan Moore, "Buharlaşan malzeme bir tarafa doğru püskürerek asteroiti ters yöne itiyor. Bu da asteroiti rokete dönüştürmek gibi bir şey" dedi.

Yöntemin Etkinliği Üzerine

Araştırmalarda, nükleer patlama yönteminin, gök taşının iç kısmından vurmak ya da delik açmaktan çok daha etkili olduğu belirtildi. Bu yöntem, 4 kilometreye kadar büyüklükteki, Dünya'ya çarpma süresi kısıtlı olan gök taşları için geçerli olabilir.

NASA'nın Çalışmaları

Öte yandan, bazı bilim insanları, yeterli zaman varsa, tehdit oluşturan gök taşlarını saptırma konusunda kinestik çarpma yöntemlerini tercih ediyor. NASA, Eylül 2022'de gerçekleştirdiği Çifte Asteroit Yeniden Yönlendirme Testi (DART) programı kapsamında, 26 Eylül 2022'de Dimorphos adlı asteroide çarparak yönünü değiştirmeyi başarmıştı.