DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.150.983,09 -0,41%

Norveç'ten Lübnan'daki Patlamalara Soruşturma Başlatıldı

Norveç, Lübnan'daki patlamalarda Norveçli bir firmanın rolünü araştırıyor. Soruşturma detayları ve olayların etkileri mercek altında.

Yayın Tarihi: 20.09.2024 22:23
Güncelleme Tarihi: 20.09.2024 22:23

Norveç'ten Lübnan'daki Patlamalara Soruşturma Başlatıldı

Norveç'ten Lübnan'daki Patlamalara Soruşturma

Norveç, Lübnan içerisinde patlatılan çağrı cihazlarının tedarikinde, Norveçli bir iş insanının sahibi olduğu Bulgaristan merkezli Norta Global isimli şirketin rol aldığını öne süren iddialar üzerine soruşturma başlattığını duyurdu.

Polis Açıklaması

Norveç Polisi, NRK radyosuna yaptığı açıklamada, bahsi geçen şirkete dair bilgi edinme ve olası tedbirlerle ilgili süreçlerin devam ettiğini belirtti.

Bulgaristan İle İlişkiler

Bulgaristan merkezli Norta Global'in yanı sıra, Bulgaristan'da tedarik zincirine dahil olduğu iddia edilen başka firmalar da bulunuyor. Macar basınında çıkan haberlere göre, BAC Consulting ve Norta Global, yalnızca ofisi bulunan, ancak çalışanı veya gerçek tesisleri olmayan "posta kutusu şirketler" olarak tanımlanıyor.

DANS'ın Soruşturması

Bulgaristan İstihbarat Servisi DANS, konuya dair soruşturma yürütüldüğünü ve söz konusu ürünlerin Bulgaristan üzerinden geçtiğine dair herhangi bir gümrük belgesi bulunmadığını açıkladı.

Lübnan'daki Patlamalar ve Sonuçları

17 Eylül'de Lübnan'da, Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar gerçekleşmiş, bu konuda 12 kişi yaşamını yitirmiş ve 2.323 kişi yaralanmıştır. 18 Eylül'de ise yapılan başka bir patlama sonucunda 25 kişinin öldüğü ve 608'den fazla insanın yaralandığı bildirilmiştir.

İsrail'in Rolü ve Gelişmeler

Lübnan'lı yetkililer, bu olayların sorumlusunun İsrail olduğunu ileri sürerken, İsrail'den konuya dair henüz bir yanıt gelmiş değildir. Ayrıca, 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ile Lübnan arasındaki sınırda belirgin çatışmalar yaşanmaktadır.