DOLAR
34,16 -0,02%
EURO
38,1 0,16%
ALTIN
2.919,39 -0,19%
BITCOIN
2.250.595,72 -0,13%

Norveç Dışişleri Bakanı Endişelerini Açıkladı: Filistin Toprakları Genişliyor

Norveç Dışişleri Bakanı, Batı Şeria'daki Filistin topraklarının hızla genişlediğine dikkat çekti ve Gazze'deki duruma dair endişelerini dile getirdi.

Yayın Tarihi: 28.09.2024 21:57
Güncelleme Tarihi: 28.09.2024 21:57

Norveç Dışişleri Bakanı Endişelerini Açıkladı: Filistin Toprakları Genişliyor

Norveç Dışişleri Bakanı'ndan Filistin Uyarısı

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail’in genişlemekte olan Filistin toprakları hakkında "endişe verici hızla" büyüdüğünü ifade etti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Açıklamalar

New York’ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu’nda konuşan Eide, Norveç’in Ukrayna konusundaki duruşunu da vurgulayarak, Ukrayna’ya askeri yardım sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

İnsancıl Hukuka Saygı Vurgusu

Eide, İsrail’in, diğer ülkeler gibi kendini savunma hakkına sahip olduğunu, ancak uluslararası insancıl hukuka da uyması gerektiğini dile getirdi. Gazze'deki insani dramı "kıyaslanamayacak kadar büyük" olarak tanımlayan Eide, bölgede 41 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Endişe Verici Gelişmeler

Bakan Eide, "Hiçbir gerekçe böyle bir toplu cezalandırmayı haklı çıkaramaz" diyerek Gazze’deki insani yardım kısıtlamalarına yönelik endişelerini yineledi. Batı Şeria’da genişleyen Filistin topraklarının yanı sıra, Lübnan’ın da son derece tehlikeli bir duruma geldiğine dikkat çekti.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Açıklamaları

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasına atıfta bulunan Eide, bunun önceden yaşanmış bir durum olduğunu ve sonuçlarının olumsuz olabileceğini vurguladı.

Kalıcı Barış İçin İki Devletli Çözüm

Eide, kalıcı barışın sağlanması için iki devletli çözümden başka bir alternatifin bulunmadığını belirterek, Gazze ve Lübnan’da hemen bir ateşkes yapılmasının şart olduğunu ifade etti.