DOLAR
34,64 -0,2%
EURO
36,32 -0,02%
ALTIN
2.928,27 -0,33%
BITCOIN
3.222.913,9 1,72%

Nohudu eritmeden pişirmenin püf noktaları! Yumuşacık olmasını sağlıyor

Türk mutfağında sıklıkla kullanılan nohut, pişirilmesi en zor bakliyat olarak bilinir. Peki, nohut pişirildiği sırada nelere dikkat etmelisiniz? İşte nohut pişirirken dikkat edilmesi gereken 7 ipucu..

Yayın Tarihi: 25.10.2023 17:48
Güncelleme Tarihi: 25.10.2023 17:48

Nohudu eritmeden pişirmenin püf noktaları! Yumuşacık olmasını sağlıyor

Nohut, Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Özellikle güveç yapımında kullanılan bu bakliyat humus gibi mezelerin de ana maddesidir. Salata, meze, çorba hazırlamak için kullanılan nohut, birkaç ipucunu takip ederseniz daha hızlı pişecek ve tadı daha güzel olacaktır.

Nohut Pişirmenin Püf Noktaları

Nohutu Ayıklayın

Pişireceğiniz nohutun kalitesi yemeğin lezzetini son derece etkileyecektir. Paketli nohut genellikle kararan nohutları içermese de, pişirmeden önce mutlaka kontrol edin. Çatlak ve kararan nohutları çıkarmayı unutmayın.

Nohudu eritmeden pişirmenin püf noktaları

Karbonattan Faydalanın

Nohut, hangi tarif için kullanılırsa kullanılsın mutlaka bir gece öncesinden ıslatılmalıdır. şayet nohutu ıslattığınız suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat eklerseniz pişirilmesi esnasında nohutların daha hızlı yumuşamaya geçtiğiniz görebilirsiniz.

Süt Yöntemi

Genellikle suya batırılmış nohutları neden sütte ıslatmayı denemiyorsunuz? Süte birkaç damla kadar limon suyu eklemek nohut kabuklarını yumuşatacak ve Türk yemeği kıvamında bir yemek ortaya çıkaracaktır.

Düdüklü Tencerede Pişirin

Bir gece öncesinden ıslatmış olduğunuz nohutları süzgeçten geçirin bol su ile durulayın. Bu sayede oluşan kokunun ortadan kalkması sağlanacaktır. Aceleniz varsa yıkanmış nohutları normal tencerede pişirmek yerine düdüklü tencerede 25 dakika içerisinde pişirebilirsiniz. Ancak pişirme işlemi tamamlandıktan sonra düdüklü tencerenin kapağını çok dikkatli açın.

Nohudu eritmeden pişirmenin püf noktaları

Doğru Tencereyi Seçin

Nohutu düdüklü tencere yerine normal tencerede pişiriyorsanız çok fazla basınç uygulamamaya dikkat ediniz. Uygun büyüklükte bir tencere seçtikten sonra üzerine suyu ekleyip nohutları pişirin. Nohut yemeği yapmak istiyorsanız nohutları pişirip daha sonra fırın tepsisinde pişirmeye devam ederseniz daha lezzetli olacaktır.

Kabuklarını Ayırın

Nohutu güveç yerine meze ya da nohut cipsi gibi bir tarifte kullanmak istiyorsanız, pişirdikten sonra süzün ve soğutun. Soğuyan nohutları parmak uçlarınızla ovalayarak soyun. Kabuksuz nohut daha yumuşak ve daha lezzetlidir.

İlikli Kemik Tercih Edin

Nohut yemeği yapacaksanız eğer, nohutların içine küçük parçalı ilikli kemik atın. İilikli kemik yoksa, şayet o zaman suyuna az miktar et suyu koyabilirsiniz. Et suyu, nohut yemeğinde muhteşem bir lezeet verir. Pişirme işlemi mutlaka orta ateşte yapılmalıdır. Hızlı pişirme nohutun sertleşmesini sağlar.