DOLAR
34,04 -0,04%
EURO
37,98 -0,06%
ALTIN
2.802,12 -0,02%
BITCOIN
2.066.086,29 -0,69%

Neuralink beyin çipi konusunda hangi zorluklarla karşılaştı?

Neuralink, insanlara beyin çipleri yerleştirme girişiminde birçok zorlukla karşılaştı. Peki bu zorluklar neler? İşte merak edilenler...

Yayın Tarihi: 24.02.2024 11:40
Güncelleme Tarihi: 24.02.2024 11:40

Neuralink beyin çipi konusunda hangi zorluklarla karşılaştı?

Elon Musk'ın fütüristik şirketi Neuralink ilk insan hastasına bir beyin çipi yerleştirdi. Musk, kimliği açıklanmayan hastanın tamamen iyileştiğini ve zihniyle bir bilgisayar faresini kontrol edebildiğini söyledi.

Neuralink, Musk'ın insan klinik deneylerine başlamak üzere ruhsatlandırma onayı almak için belirlediği son tarihlerden birkaçını kaçırdı.

2019 yılında Musk, Neuralink'in 2020 yılı sonuna kadar insan deneyleri için onay almayı hedeflediğini söyledi. 2021 yılına gelindiğinde, şirketin implant güvenliğini sağlamak için çok sıkı çalıştığını ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile yakın iletişim içinde olduğunu belirtiyordu.

O dönemde Reuters'a konuşan bazı çalışanlar, şirketin 2022'nin başlarına kadar Gıda ve İlaç İdaresi'nden izin bile almadığını ve kurumun başvuruyu reddettiğini söyledi. Şirket, sonunda Mayıs 2023'te ilk insan içi klinik çalışması için onay aldı.

Şirket, X'te yaptığı bir paylaşımda, "Bu, Neuralink ekibinin FDA ile yakın işbirliği içinde yürüttüğü inanılmaz bir çalışmanın sonucudur ve bir gün teknolojimizin birçok insana yardımcı olmasını sağlayacak önemli bir ilk adımı temsil etmektedir" ifadelerini kullandı.

Bu haber, binlerce hasta adayının kafataslarının bir bölümünün çıkarılması ve çipin yerleştirilmesi için gönüllü olmasıyla sonuçlandı.

neuralink

DENEYLERDE MAYMUNLAR ÖLDÜ MÜ?

Neuralink, hayvan deneklere uyguladığı muamele nedeniyle yoğun bir incelemeyle karşı karşıya kaldı. Çeşitli raporlar, implant takılan maymunların sonunda ötenazi edilmeden önce bir dizi sağlık sorunu yaşadığını gösterdi.

Musk, maymunların Neuralink'in çiplerinin bir sonucu olarak öldüğünü reddetti. Musk, X’te yaptığı bir paylaşımda, şirketin ilk erken implantlar için "zaten ölüme yakın" olan terminal maymunları seçtiğini kaydetti.

Geçen yıl kasım ayında şirket, Neuralink'in test maymunlarının ölümleri nedeniyle yeniden incelemeye alındı.

Wired'ın haberine göre, Temsilciler Meclisi'nin 4 üyesi SEC Başkanı Gary Gensler'e bir mektup yazarak Musk'ın Neuralink'in beyin çipi hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle soruşturulmasını talep etti.

Musk, uzun zamandır çiplerin sağlık açısından devrim niteliğinde faydalar sağlama potansiyelini dile getiriyor ve sonunda bir dizi rahatsızlığı ya da hastalığı çözebileceklerini söylüyordu. Bu durum bazı uzmanlar tarafından şüpheyle karşılandı.

İlk ürün olan Telepati bir insan hastaya yerleştirildikten sonra Musk X'te şu paylaşımı yaptı: "Stephen Hawking'in bir hızlı daktilocudan ya da müzayedeciden daha hızlı iletişim kurabildiğini hayal edin. Hedefimiz bu." Musk, çipin "kafatasındaki bir fitbit" gibi davrandığını söyledi.

Eylül ayında yayınlanan bir blog yazısında şirket, servikal omurilik yaralanmasına bağlı kuadripleji veya amiyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalarının denemeler için uygun olabileceğini aktardı. Deneme için başvurular aynı ay açıldı.