İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki ateşkes ve esir takası anlaşması üzerinde tarafların uzlaştığı yönündeki açıklamalara rağmen bu anlaşmayı onaylamakta zorlanıyor. ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump tarafından duyurulan uzlaşının ardından Netanyahu, Hamas'ı gerçekleştirilmemiş uzlaşmaları suçlayarak daraltılmış güvenlik kabinesi toplantısını erteledi.
Yedioth Ahronot gazetesine konuşan isminin açıklanmadığı bir İsrailli yetkili, oylamanın perşembe günü yapılmasının muhtemel olmadığını bildirdi. Ancak, buna rağmen anlaşmanın Katar tarafından duyurulan gün ve saatte yürürlüğe gireceği düşüncesi de dile getirildi.
Netanyahu, anlaşmadaki bazı maddelerden Hamas'ın caydığını iddia ederek Filistinli grubu suçladı. Buna rağmen, Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Raşak, arabulucuların duyurduğu anlaşmaya sadık kalacaklarını vurguladı. The Times of Israel gazetesinin aktardığına göre, İsrail müzakere heyeti hâlâ Doha'da detaylar üzerinde görüşmeler yapıyor.
Başbakan Netanyahu'nun, müzakere ekibinin ülkeye dönmesini beklediği ve aşırı sağcı koalisyon ortaklarından gelen baskılar nedeniyle anlaşmayı onaylamakta çekinceleri olduğu bildirildi. Özellikle Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich gibi aşırı sağcıların, anlaşmaya karşı çıktıkları biliniyor.
Netanyahu'nun bu baskılar nedeniyle, Gazze'deki anlaşmayı onaylamakta tereddütte kaldığı ileri sürülürken, aşırı sağcı Yahudi Gücü ve Dini Siyonizm partilerinin hükümetten çekilme tehdidi, anlaşmanın onayını zorlaştırıyor. Ayrıca, Kanal 12 haber kaynakları, güvenlik kabinesi toplantısının gergin geçmesinin muhtemel olduğunu aktardı.
Philadelphi Koridoru üzerindeki anlaşmazlıklar, daha önceki müzakerelerde de sorun yaratmıştı. İsrail Başbakanlık Sözcüsü Omer Dostri, bu koridorda çekilme yönündeki iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Kısa bir süre önce, Hamas’ın bu konudaki talebinden vazgeçtiğini ve müzakerelerin devam edeceğini açıkladı.
Daha önce, Netanyahu, Gazze'deki ateşkese giden müzakerelerde Philadelphi Koridoru'ndaki hakimiyet şartını öne sürerek de benzer bir durumu baltalamıştı. Gazze’de savaş hedeflerinin gerçekleşmesinin bu koridordan geçtiğini savunan Netanyahu, bu hususun ulusal güvenlik açısından kritik olduğunu belirtmişti.
Refah Sınır Kapısı’nın da dahil olduğu Philadelphi Koridoru, Mayıs 2024'ten bu yana işgal altında ve bu durum, Gazze’ye yardımların ulaşmasını engelliyor. Gazze'deki ağır yaralı ve hastaların yurtdışında tedavi edilmesi de bu nedenle çok şartlı hale geldi.