NASA, Mars robotlarıyla önümüzdeki birkaç hafta boyunca iletişimin kesileceğini duyurdu. NASA, bu olaya Güneş neden olsa da ciddi bir durum olmadığını belirtti.
GÜNEŞ KAVUŞUMU, MARS ROBOTLARIYLA İLETİŞİMİ KOPARDI
Uzmanlara göre, Dünya ile Mars’ın arasına Güneş’in girmesine ‘Güneş Kavuşumu’ deniliyor ve bu olay, sık sık yaşanıyor.
Dünya ile Mars arasında yaşanan Güneş kavuşumu, NASA'nın Mars'taki uzay araçlarıyla kısa süreli iletişiminin kesmesine neden oldu. Bu durum, 11 Kasım-25 Kasım tarihlerinde yaşanıyor. Ayrıca, iki gezegenin yörüngelerinde Güneş'in karşıt taraflarında olmaları yüzünden meydana geliyor. Bu sıralanma esnasında Güneş'ten gelen parazitlerin zararlı etkileri yüzünden NASA, Mars gezegeninde bulunan araçlarına komut iletmeyi tehlikeli görüyor.
GÜNEŞ KAVUŞUMUNUN NASA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
NASA'nın Mars'taki robotlarıyla haberleşme sorunu, Güneş Kavuşumu olayıyla doğrudan ilgili. Güneş Kavuşumu, iki gezegenin Güneş'e göre konumlarının belirli bir düzende sıralanması anlamına geliyor. Bu sıralanma esnasında Güneş'ten gelen iyonize gazlar ve parazitler, Mars gezegenindeki robotların gezegenimizle olan iletişim sinyallerini olumsuz etkileyebiliyor. Yaşanan bu olay, NASA'nın Mars'taki robotlarla haberleşmesini kısa süreli durdurmasına sebep oluyor.
NASA'nın bu durumda temel korkusu, Mars'a iletilen sinyallerin bütünlüğünün bozulma ihtimali. Eğer Mars gezegenindeki robotlara iletilen sinyaller kaybolur ya da zarar görürse bu robotlar, ciddi sistemsel problemler yaşayabilir. Güneş'in koronasından gelen sıcak gazlar, radyo sinyallerine hasar vererek robotların yanlış emirleri algılanmasına neden olabiliyor. Bu da, Mars gezegenindeki robotların ve misyonların güvenliği konusunda büyük tehdit yaratıyor.
MARS'TAKİ ARAÇLAR VE GÜNEŞ KAVUŞUMU SÜRECİ
Güneş Kavuşumu esnasında, Mars gezegenindeki Perseverance ve Curiosity robotları, Ingenuity helikopteri ve bunun yanı sıra, Mars Reconnaissance Orbiter gibi araçlar, haberleşme problemi yaşayacak. Fakat bu sürede bu robotlar, otonom bir şekilde çalışmayı sürdürecek. Ayrıca, bu araçlar bilimsel görevlerine devam edecek. Haberleşme sorunu süresince kısıtlı oranda bilgi toplayacaklar. Bu bilgiler, haberleşme normale döndüğü zaman gezegenimize iletilecek.
Bu nedenle NASA’da görev alan mühendisler ve görev kontrolörleri, Güneş Kavuşumu esnasında bütün sinyalleri kısa süreli kesmeye karar verdi. Bu durum, Mars gezegenindeki araçların güvenliği ve misyonlarının sürekliliği konusunda oldukça önemli bir tedbir olduğu belirtiliyor.