DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.155.370,41 -0,62%

Mutfakta gözden kaçan ama en kirli 5 yer! Öğrenince hemen temizliğe girişeceksiniz

Uzmanlar, mutfakta baharatlıklardan süngerlere kadar en kirli beş öğenin neler olduğu ortaya çıkardılar. Ayrıca, pişirme alanınızı mikroplardan uzak tutmanız için ipuçları da sunuldu.

Yayın Tarihi: 31.10.2023 17:48
Güncelleme Tarihi: 31.10.2023 17:48

Mutfakta gözden kaçan ama en kirli 5 yer! Öğrenince hemen temizliğe girişeceksiniz

Mikroplar en beklenmedik yerlerde gizlenir. Yeni bir çalışma, mutfağınızda baharat rafı, lavabo ve süngerler gibi temizlemeyi düşünmeyeceğiniz ancak muhtemelen kötü mikroplarla kaplı olan alanları keşfetti.

Birleşik Krallık Tarım Bakanlığı'nın Gıda Güvenliği ve Denetleme Servisi'nin yakın zamanda yaptığı bir çalışmada araştırmacılar, bakterilerin en çok nerede bulunduğunu bulmak için mutfağın farklı alanlarına baktılar. Buzdolabı çekmecelerinden kesme tahtalarına kadar ailenizle birlikte yemek hazırladığınız alanlar sandığınızdan daha kirli olabilir.

Mutfaktaki Çok Kirli 5 Alan

Bu çalışmada katılımcılar yeni bir tarif denediklerini düşünüyorlardı. Katılımcılardan hindi burgerleri yapmaları istendi. Bilim adamları, pişirme sırasında çapraz kontaminasyon açısından mutfak yüzeylerini dikkatle izlediler.

Baharatlıklar

Mutfakta gözden kaçan ama en kirli 5 yer

Yemek yapımında kullanılan baharat kutularının en fazla bakteri içerdiği, baharatların %48'inin hindi tohumu içerdiği görüldü.

Yakın zamanda Gıda Koruma Dergisi'nde yayınlanan çalışmada şeflerin kulpları ve diğer sık ​​dokunulan yüzeyleri silerken sıklıkla baharat kavanozlarını unuttuğunu açıklıyor. Araştırmada "Tüketiciler yemek pişirdikten hemen sonra baharatlıkları silmeyi veya sterilize etmeyi düşünmeyebilir, çünkü bu konu genellikle tüketici mesajlarında yüksek bir çapraz bulaşma riski olarak dile getirilmiyor." denildi. Çalışmada, "Et pişirildikten sonra baharat rafına dokunmak 'en kötü senaryodur" ifadeleri de kulalnıldı. Baharat malzemelerinin "sıcak sabunlu su" ile yıkanması veya "silinmesi" gerektiği vurgulanıyor.

Mutfak Lavabosu ve Sabunluk
Mutfakta gözden kaçan ama en kirli 5 yer

Tüketiciler lavabonun içinin en kirli yerler olduğunu düşünebilir ancak sabunlukların içinde ne kadar çok mikrop bulunduğunu gördüklerinde şaşırdılar. Yemek pişirdikten sonra sürekli sabunluğu silmeden ellerinizi yıkarsınız. Nguyen, sabun şişelerinde buşunan mikroplardan endişe duyan tüketicilerin ellerini iyice yıkadıktan sonra yıkaması gerektiğini açıkladı. Ayrıca lavabonun kulplarının iyice silinmesi ve lavabonun tamamının "her gece" temizlenmesi gerektiğini kaydetti.

Araştırmaya dahil olmayan bir mikrobiyolog, yakın zamanda mutfak lavabolarının temizlendikten sonra bile kirli olabileceğini ortaya çıkardıktan sonra TikTok'ta viral oldu. Tim Cole, lavabosunu sıcak su ve deterjanla temizlemeden öncesinde ve sonrasında bakteri olup olmadığını test etti. Utah'taki bilim insanları da daha fırçalamadan bile tonlarca bakteri buldu.

Mutfak Süngeri

Süngerler nemli kaldıkları için kirlenirler, bu da bakterilerin orada yaşamasını kolaylaştırır. USDA, süngeri mikrodalgada 1 ila 2 dakika ısıtabileceğinizi söylüyor.

Ayrıca, habvlular da birçok bakteri içerir. Böylece bunları her gün değiştirebilir veya ayrı ayrı havlular kullanabilirsiniz: biri elleriniz için, biri tezgah üstü ve biri bulaşıklar için.

Kesme Tahtası

Mutfakta gözden kaçan ama en kirli 5 yer

Kesme tahtaları mutfağınızda bulunan en kirli eşyalardan biridir. Nguyen, ister plastik bir kesme tahtası ister ahşap kesme tahtası kullanın, "oluklar bakterilerde üreme alanı haline gelir" diye açıklıyor. Bıçak oluklarında bakteri bulunabileceğini ekledi. Mikropları gidermek için kesme tahtanızı en az iki kez yıkamanız önerilir. Kesme tahtanızı temizlerken yapmanız gereken en önemli şey, onu iyice yıkayıp, kuru olduğundan mutlaka emin olmaktır.

Buzdolabı Çekmecesi

Pişirme alanında en son kirlenen yer tüketicilerin et ve meyveleri sakladığı buzdolabı çekmecesidir.

Temizlik uzmanları, buzdolabınızı sezonda bir kez derinlemesine temizlemeniz gerektiğini söylüyor. Nguyen, tüketicilere sızıntıları önlemek için kağıt havlu kullanarak bu alanları kolaylıkla atabileceklerini söylüyor. Ayrıca çekmeceler silmeden önce sabun ve suyla mutlaka yıkanmalı.