DOLAR
35,07 -0,19%
EURO
36,48 -0,39%
ALTIN
2.924,58 -0,27%
BITCOIN
3.414.437,53 3,93%

Müsilaj Sorunu ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı'nın Açıklamaları

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, müsilaj konusunda bilim insanlarının tespitlerini ve alınan önlemleri açıkladı.

Yayın Tarihi: 19.12.2024 17:25
Güncelleme Tarihi: 19.12.2024 17:34

Müsilaj Sorunu ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı'nın Açıklamaları

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı'nın Müsilaj Açıklamaları

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, müsilaj (deniz salyası) ile ilgili çalışma yürüten bilim insanlarının tespitlerinden bahsederek, "Yaklaşık 20-22 metre derinlikte yoğun bir müsilaj tabakası olduğunu tespit ediyor ve bununla ilgili uyarılarda bulunuyorlar," dedi.

Büyükakın, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2021 yılında müsilaj konusunda düzenlenen toplantılar sonucunda bir 22 maddelik eylem planı ilan edildiğini açıkladı. Bu planın en önemli maddelerinden birinin evsel atıklara yönelik arıtma sistemlerinin kurulması olduğunu belirtti.

Marmara Denizi'ne Deşarj Edilen Atık Su Miktarı

Marmara Denizi'ne günde yaklaşık 4,5 milyon metreküp kanalizasyon suyu deşarj edildiğini vurgulayan Büyükakın, bunun %53'ünün sadece ön arıtmayla denize deşarj edildiğini ifade etti. Ön arıtmanın azot ve fosforu yeterince temizlemediğini söyleyen Büyükakın, "Müsilaja sebep olan mikroorganizma azot ve fosforla besleniyor. Dolayısıyla, denize akıttığımız her ekstra atık, bu mikroorganizmanın popülasyonunu artırıyor," dedi.

İstanbul'un Etkisi ve Bilimsel Çalışmalar

Büyükakın, İstanbul'dan Marmara Denizi'ne deşarj edilen evsel atıkların azot ve fosfor miktarını artırarak müsilajın kaynağı olan bakterilerin çoğalmasına neden olduğunu kaydetti. Ayrıca Kocaeli'de toplamda 23 arıtma tesisi bulunduğunu belirten Büyükakın, bu tesislerin sayesinde Kocaeli sahillerinden Marmara Denizi'ne bir damla bile evsel atık su deşarj edilmediğini açıkladı. Ancak, Marmara'nın kapalı bir havza olduğunu ve diğer illerde arıtma sistemlerinin eksik olmasının kirliliği buraya yansıttığını belirtti.

Oksijen Seviyesi ve Gelecek Endişeleri

Büyükakın, Marmara Denizi'nde azalan oksijen seviyesinin diğer canlı türlerini olumsuz etkilediğinin altını çizerken, bilim insanlarının tedbirlerin alınması durumunda denizin 5-6 yıl içinde eski oksijen seviyesine döneceğini belirttiklerini vurguladı. Ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile müsilaj engelleme çalışmaları yürütüldüğünü ve Bakanlık ortaklığında İzmit Körfezi'nde dip çamuru temizliği çalışmalarının gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Büyükakın, bu tür önlemlerin alınmaması halinde kirlilik faktörünün artacağını ve müsilajın daha yaygın hale geleceğini ifade etti. Yapılan çalışmaları, müsilajın etkisini azaltmak ve geciktirmek açısından önemli gördüğünü sözlerine ekledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, müsilaj (deniz salyası) ile ilgili...

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, müsilaj (deniz salyası) ile ilgili açıklamalarda bulundu.