Muğla ilimizin Seydikemer ilçesinin Dodurga Mahallesi’nde yaşayan kadınlar, sabahın erken saatlerinde dağlar da yetiştirilen Defne meyvelerini tek tek özenle topluyor. Çöplerinden yine özenle ayıklanın ve kazana koyulan meyveler odun ateşi üzerinde saatlerce kaynatılarak pişiriliyor. Kazanın yüzeyine çıkan defne yağı tüm posasından ayıklanarak uygun şekilde şişeleniyor.
Mahallenin sakinlerinden 78 yaşında olan Meliha Mete defnenin yağını çıkarma işlemlerini küçük yaşlarda öğrendiğini aktardı. Defne yağı yapımının bir hayli zor olduğunu dile getiren Meliha Mete; "Defne’nin meyvelerini dağdan topladıktan sonra güzelce kaynatarak yağını alıyoruz. Yapımı gerçekten zor. Artık defne yağı yapan da çok az kaldı. Mahallede yalnızca birkaç kişi defne yağı çıkartıyor." sözlerini dile getirdi.
YURTDIŞINDAN GELİP ALIYORLAR
Meliha Metin’in gelini 53 yaşında olan Bediha Mete de eşiyle beraber sabahın erken saatlerinde dağdan defne meyvesi topladıklarını dile getirdi. Defne yağının tüm ağrılara iyi geldiğinin altını çizen Mete; "Bir gün içersinde 10 - 15 kg defne meyvesi topluyoruz. Bundan da yaklaşık olarak 1 litre kadar yağ çıkıyor. Mahallede yalnızca birkaç kişi bunu yapıyoruz. Ben kaynanamdan öğrenmiştim. O da halasından öğrenmiş. Biz de tüm çocuklarımıza öğreteceğiz. Onlar yaparsa yapacak yoksa bu iş gerçekten unutulup gidecek. Ağaçta yetişen defne meyveleri ağacın üzerinde çürüyüp gideceğine onları toplayarak yağını çıkartıyoruz." şeklinde konuştu.
Defne yağının satışını gerçekleştirerek aile ekonomisine katkıda bulunduklarını dile getiren Meliha Mete, Almanya’dan İngiltereden bölgeye tatil için gelenlerin defne yağı aldıklarını aktardı. Mete yaptıkları yağ üretiminde hiçbir katkı maddesi kullanılmadığını sadece geleneksel yöntemler ile defne yağını yaptıklarını açıkladı.
LİTRESİ 2000 TL’DEN SATIŞTA
Seydikemer Ziraat Odası Başkanı olan Muhsin Gümüş; "Seydikemer Fethiye Bölgesi’nde yıllık olarak yaklaşık 200 ton yaş defne yaprağı satışının gerçekleştirdiğini dile getirdi. Bölge halkının yapılan defne yağının yanı sıra yaprağından da büyük bir gelir elde ettiğini aktaran Muhsin Gümüş, bölgemize Defne yaprağından yıllık olarak ortalama 300 litre yağ elde edilerek satışı yapılıyor. Defne meyvesinden ise köylülerimiz geleneksel yöntemler ile yıllık ortalama 100 litre gibi bir yağ üreterek, ev ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Defne yağını güncel olarak ortalama litre fiyatı 1500 TL ile 2000 TL arasında değişiklik gösteriyor." sözlerini dile getirdi.