Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Sudan'ın güneybatısındaki Güney Darfur eyaletinde sıkıntılı bir durumu gözler önüne serdi. MSF'nin açıklamasına göre, yetersiz beslenmeye bağlı hastalıklardan kaynaklanan ölüm riski, tüm toplumu tehdit ediyor.
Açıklamada, yetersiz beslenmeye karşı en savunmasız grupların çocuklar, hamile ve emziren kadınlar olduğu vurgulandı. MSF, yetersiz beslenen 6 bin hasta ve ailelerinden oluşan 30 bin kişiye iki ay boyunca gıda yardımı sağladığını kaydetti.
Ayrıca, uluslararası kuruluşların yeterli yanıt vermemesi nedeniyle insanların, yeterli yiyecek ve ölümleri önleyecek tıbbi hizmetlerden mahrum kaldığı ifade edildi. Ekim ayında, eyaletin merkezi Nyala'da MSF'nin desteklediği tesislerde muayene edilen 5 yaş altı çocukların yüzde 23'ünün akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığı belirtildi.
Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) tarafından yayınlanan rapor, Sudan'da eşi görülmemiş bir kıtlık krizi yaşandığını ortaya koyuyor. Rapor, 24,6 milyon kişinin gıda güvensizliği içinde olduğunu ve bu nüfusun 15,9 milyonunun 'kriz', 8,1 milyonunun 'acil durum', 638 bininin ise 'felaket' kategorisinde yer aldığını açıkladı.
Kıtlığın nedenleri arasında kitlesel yerinden edilme, ekonomik sıkıntılar ve sosyal hizmetlerin çökmesi sıralanıyor.
Sudan'daki Savaş ve Etkileri
Sudan'da 15 Nisan 2023'ten bu yana, ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında süregelen çatışmalar yaşanıyor. Bu savaştan kaynaklanan çözüm girişimlerinin sonuçsuz kalması, insani durumun daha da kötüleşmesine yol açtı.
Birleşmiş Milletler'e göre, Sudan'daki çatışmalar sonucunda 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Savaşın başladığı tarihten bu yana, 3 milyondan fazla kişi ülkeyi terk etti ve 9 milyona yakın kişi ülke içinde yerinden edildi. Ayrıca, 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.