DOLAR
34,11 -0,1%
EURO
38,1 0,06%
ALTIN
2.872,15 0,08%
BITCOIN
2.172.669,04 -0,86%

Mısır ve Ürdün'den İsrail'e Gazze Saldırılarını Durdurma Çağrısı

Mısır ve Ürdün liderleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmaları gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 17.09.2024 17:23
Güncelleme Tarihi: 17.09.2024 17:23

Mısır ve Ürdün'den İsrail'e Gazze Saldırılarını Durdurma Çağrısı

Mısır ve Ürdün'den Acil Yerel Güvenlik Çağrısı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Ürdün Kralı Abdullah, bölgesel güvenlik adına İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının derhal sonlandırılması gerektiğini ifade etti. İki lider, Filistinlilere yönelik tehcir girişimlerini kesinlikle reddettiklerini dile getirdi.

Görüşmenin Detayları

Ürdün Kraliyet Divanı tarafından yapılan açıklamaya göre, Sisi ve Kral Abdullah gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde, "İsrail'in Batı Şeria'daki saldırılarına devam etme olasılığı" konusunda uyarılarda bulundu.

Ateşkes ve Filistinli Hakları Üzerine Vurgular

Görüşmede, ikili, "Bölgenin güvenliğini korumak ve çatışma alanını genişletmemek adına Gazze'de derhal kalıcı bir ateşkes sağlanmasının önemini" vurguladı. Ayrıca, Filistinlileri, tüm meşru haklarını kazanma ve 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma yolunda desteklemenin gerekliliği üzerinde durdular.

Endişeler ve Müzakereler

Amman ve Kahire, İsrail'in Gazze saldırıları aracılığıyla Batı Şeria'daki Filistinlileri Ürdün'e, Gazze'deki Filistinlileri ise Mısır'a gönderme planlarını devreye sokmasından kaygı duyuyor. Gazze'deki Filistinli gruplar, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda, İsrail ile esir takası ve ateşkes sağlamak amacıyla aylardır dolaylı müzakerelerde bulunmaktalar.

Hamas, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2 Temmuz'da önerdiği ateşkes teklifine bağlı olduklarını belirtirken, son dönemde İsrail Başbakanı Netanyahu’nun yeni şartlar koyarak müzakereleri çıkmaza soktuğunu aktarıyor. Mısır, İsrail'in Refah Sınır Kapısı ya da Philadelphi Koridoru'nda varlığının "ulusal güvenliğini" tehdit ettiğini belirterek bu duruma karşı çıktığını ifade ediyor.