Milli Hızlı Tren Projesi Yolda
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yerli hızlı trenin fabrika statik testlerinin ardından 2025 yılının son çeyreğinde raylara indirileceğini ve dinamik yol testlerinin gerçekleştirileceğini bildirdi.
Trenin Özellikleri
Bakan Uraloğlu, trenin TÜRASAŞ tarafından üretileceğini ve maksimum 225 kilometre hıza ulaşacağını belirtti. Ayrıca her bir tren setinde toplamda 584 yolcu kapasiteli 8 vagon bulunacağını ifade etti.
Yerli İmkanlarla Üretim
Uraloğlu,Milli Hızlı Tren'in tamamen yerli imkanlarla üretildiğine dikkat çekti. Tasarım aşamasının bu yılın son çeyreğinde tamamlanarak montaj sürecine geçileceğini dile getirdi.
Türkiye'nin Demir Yolu Alanındaki Atılımları
Bakan, Türkiye'nin demir yolu araçlarının üretiminde kendi kendine yeterli bir ülke haline geldiğini çekti. 27 Mayıs 2023'te millileşmiş elektrikli tren setleriyle yolcu seferlerine başlanmıştı.
Son Teknoloji Donanımlar
Uraloğlu, hızlı tren setlerinin son teknoloji ile donatıldığını ve iç tasarımının ferah olduğunu belirterek, yolcu konforunu artırmak amacıyla hayalet ekran teknolojisi, temassız hızlı şarj istasyonu gibi özelliklerin de mevcut olduğunu kaydetti.
Uluslararası Standartlarda Geliştirme
TÜBİTAK-Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü ile iş birliği içinde yapılan Milli Cer Sistemi ve Tren Kontrol Yönetim Sistemi'nin bu projede kullanılacağını aktaran Uraloğlu, tüm tasarım süreçlerinin tamamlanmasının ardından 2024 yılının son çeyreğinde montaj aşamasına geçileceğini açıkladı.