Bilim insanları, solunan hava, içilen su ve yenen yiyecekler aracılığıyla vücuda giren mikroplastiklerin, kolon ve akciğer kanserinin yanı sıra üreme rahatsızlıklarına neden olabileceğini saptadı.
Bu bulgular, Environmental Science & Technology dergisinde yayımlanan bir araştırmada yer aldı. Araştırma kapsamında mikroplastiklerin sindirim, solunum ve üreme sistemlerine nasıl zarar verebileceği incelenen 1815 araştırma üzerinden değerlendirildi.
Plastiklerin günlük yaşamda yaygın kullanımı, bireylerin farkında olmadan hava, su ve gıda yoluyla mikroplastiklere sürekli maruz kaldığını gösteriyor. Araştırma sonuçları, mikroplastiklerin akciğer ve kolon kanseri riskinin yanı sıra üreme sorunlarıyla ilişkilendirildiğine dair yeni kanıtlar sağlıyor.
Bilim insanları, 55 yaş altındaki yetişkinlerde son 10 yılda kolon kanseri teşhisinde yaklaşık 2 kat artış ve tütün ürünü kullanmayan bireylerde akciğer kanseri oranındaki yükselişin mikroplastiklerle ilişkili olabileceğini vurguladı.
İncelenen çalışmaların çoğu, laboratuvar ortamında sıkça kullanılan bir mikroplastik türüne odaklanırken, mikroplastiklerin birçok farklı formu olduğunu belirten bilim insanları, insan sağlığı üzerindeki etkilerinin tam olarak belirlenmesi için uzun bir zaman dilimine ihtiyaç olduğunu ifade etti.