DOLAR
34,08 -0,03%
EURO
37,97 -0,05%
ALTIN
2.821,52 -0,25%
BITCOIN
2.039.389,09 0,41%

Mikroplastikler Sağlık Risklerini Artırıyor

Mikroplastikler, inme ve kalp krizi riskini önemli ölçüde artırıyor. Uzmanlar, bu sorunun ciddiyetine dikkat çekiyor.

Yayın Tarihi: 12.09.2024 10:31
Güncelleme Tarihi: 12.09.2024 10:37

Mikroplastikler Sağlık Risklerini Artırıyor

Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Prof. Dr. Altay, mikroplastiklerin, günlük yaşantımızda çokça karşılaştığımız plastik materyallerden kaynaklandığını belirtti.

Plastikler Vücudumuza Nasıl Giriyor?

Prof. Dr. Altay, mikroplastiklerin gıda, solunum ve cilt teması yoluyla vücuda girdiğini ifade etti. "Yediğimiz yemeklerin kaplarından, içtiğimiz su şişelerine kadar bu plastik zehirlerine maruz kalıyoruz,” dedi.

Bilimsel Araştırmalar ve Bulgular

Yapılan bilimsel çalışmalara değinen Altay, New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada, şah damarı tıkanıklığı olan 257 hastanın damarlarından çıkarılan materyalinde mikroplastiklere rastlandığını aktardı. Bu hastaların, mikroplastik bulunan kısmının, bulunmayanlara göre %4500 daha fazla inme ve kalp krizi riski taşıdığı belirlenmiştir.

Güncel Durum ve Gelecek İçin Öneriler

Altay, "Mikroplastikler artık dünyanın en yüksek noktalarında ve derin denizlerinde bile bulunabiliyor. Hastalıklara neden olma potansiyeli taşıdığı için bireysel ve toplumsal farkındalığımızı artırmalıyız. Plastik kullanımını azaltmak ve çevre bilincini güçlendirmek, geleceğimiz için kritik önem taşıyor,” diye ekledi.

Bu bulgular, hem bireylerin hem de toplumların plastik kullanımını yeniden gözden geçirmeleri gerektiğinin altını çizmektedir.

 Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay...

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, vücuda karışan mikroplastiklerin inme ve kalp krizi riskini arttırdığını söyledi.