Sık migren atağı yaşanması durumunda bir uzmandan yardım almak gerekir. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda migreni tetikleyen en önemli etkenlerin öfke, stres ve yorgunluk olduğu belirlendi. Gün içerisinde tüketilen yiyecek ve içeceklerin de migren ataklarını arttırdığı düşünülmektedir. Peki migrene ne sebep olur? Detaylar haberimizde...
MİGRENİ OLANLAR UZAK DURSUN!
Nörolog Dr. Celal Salçini, migren hastalarının hangi yiyecek ve içeceklere dikkat etmesi gerektiğini anlatıyor.
Son yapılan araştırmalara göre uzman. Dr. Celal Şalçini: “Çoğu zaman bulantı ve kusma da eşlik ediyor. Nöbet sırasında bazı hastalar seslerden ve ışıklardan rahatsız olabilirler. Gerilim tipi baş ağrılarından sonra en sık görülen baş ağrısıdır. "Aynı zamanda sıklıkla gerilim tipi baş ağrıları da eşlik ediyor." dedi.
"SIKLIKLA YARIM BAŞ AĞRISI ŞEKLİNDE"
Uzmanlar migrenin kadınlık hormonu östrojenle ilgili olması nedeniyle erkeklere oranla kadınlarda daha sık görüldüğüne dikkat çekiyor. Dr. Celal Şalçini, "Dolayısıyla bazı hastalarda özellikle adet döneminde ağrı şiddetlenir, bazı hastalarda ise tam tersine ağrı azalır" dedi. Bu genellikle migren olarak ortaya çıkar. Ağrının şiddeti, süresi ve yeri kişiden kişiye değişebildiği gibi aynı kişide de zaman zaman değişiklik gösterebilir.
"TATLI YİYECEKLERE DÜŞKÜNLÜK BELİRTİSİ"
Uzmanlar atakların en fazla üç gün sürdüğünü söyledi. Dr. Celal Şalçini: “Buna sinir sistemi ya da sindirim sistemiyle ilgili sorunlar da eşlik edebiliyor. Atak öncesinde "aura" dediğimiz, 5 ila 20 dakika içinde gelişen ve 60 dakikaya kadar sürebilen nörolojik belirtiler olabilir. Her zaman gözle görülemeyen bu belirtiler çoğunlukla basit ışık parlamaları, noktalar, geometrik şekiller ve karanlık alanlar gibi görsel belirtilerdir. "Bazı hastalarda ağrı başlamadan önce farkındalığın azalması, huzursuzluk, esneme ve tatlıya düşkünlük gibi uyarı semptomları ortaya çıkabilir." dedi.
MİGREN ATAĞINI NE TETİKLER?
Migren ataklarının belirli faktörler tarafından tetiklenebileceğini de söyleyen Dr. Celal Şalçini şunları da ekledi: “Bunlar; stres, güçlü dış uyaranlar, soğuk ve güneybatı rüzgarları, ani kafa travması ve şok, adet görme, uykusuzluk, açlık, bazı yiyecek ve içecekler (genellikle çikolata, peynir, yağlı yiyecekler, kuruyemişler, sosisli sandviç, sosis, alkol vb.), egzersiz Doğum kontrol hapları, soğuk yiyecekler, bazı damar genişleticiler, rakım ve diğer sayısız faktör sıklıkla migrene neden olabilir. ifadelerini kullandı.
BOTOKS MİGRENE İYİ GELİR Mİ?
Migren tedavisinin iki türlü olduğunu vurgulayan Dr. Celal Şalçini sözlerini şöyle tamamladı:
"Birincisi; ataklarda kullanılan ilaçlarla atakları önlemek, ikincisi ise "profilaksi" dediğimiz şey, atakların sıklığını ve şiddetini azaltacak ilaç tedavisine başlanmasıdır. Atak geçirip geçirmemek Bu tedaviler tek başına veya her ikisi birlikte kullanılabilir. Genel olarak migren ataklarının tedavisinde en basit ağrı kesicilerden spesifik migren ilaçlarına kadar ilaçlar kademeli olarak kullanılmaktadır.
Antidepresanlar, bazı tansiyon ilaçları veya sinir ilaçları genellikle önleme amacıyla kullanılır. Son zamanlarda botoks olarak da bilinen botulinum toksinin tedaviye dirençli migren ataklarında kullanılabileceği ve ilaca dirençli vakalarda da etkili olduğu bilinmektedir."