Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta, yapay zeka ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda, 2030'ların başında devreye girecek sistemler için nükleer enerji geliştiricileri aradığını açıkladı.
Meta'nın yaptığı açıklamada, hem şirketin veri merkezleri hem de bu merkezlerin etrafındaki toplulukların elektrik şebekelerinin büyüme ihtiyaçlarını desteklemek için nükleer enerjinin kritik öneme sahip olduğu vurgulandı. Açıklamada, elektrik şebekelerinin enerji gereksinimlerini karşılamak için genişlemesi gerektiği belirtilirken, temiz enerjinin gelişimine odaklanmanın bir öncelik olduğu ifade edildi.
Meta'nın resmi açıklamasında, "Nükleer enerjinin daha temiz, daha güvenilir ve çeşitlendirilmiş bir elektrik şebekesine geçişte önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz" ifadesine yer verildi. Bu nedenle, yapay zeka ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olmak amacıyla nükleer enerji geliştiricilerinden teklif alınacağı belirtildi.
Açıklamada, 2030'ların başından itibaren ABD'de 1-4 gigawatt yeni nükleer üretim kapasitesi eklenmesinin amaçlandığı kaydedildi. Yeni nükleer jeneratörlerin geliştirilmesi, maliyetlerin azaltılması ve endüstrinin karbonsuzlaşmasının desteklenmesi için geliştiricilerin arandığı ifade edildi.
Meta'nın, izin verme, tasarım, mühendislik, finansman, inşaat ve işletme işlemlerinde ortaklarla çalışarak nükleer teknolojiyi hızlandırmayı hedeflediği belirtildi.
Meta'nın nükleer enerji geliştiricileri arayışı, şirketlerin artan enerji taleplerini karşılamak için nükleere yöneldiğine dair bir başka örnek oldu. Microsoft, Eylül ayında Three Mile Island enerji santralinde operasyonları yeniden başlatmak için bir anlaşma imzalamıştı. Ayrıca, Google, Ekim ayında küçük modüler reaktör (SMR) sağlayıcısı Kairos Power'dan güç alacağını duyurdular. Aynı ay Amazon da, karbonsuz enerjiye geçiş planları kapsamında SMR anlaşmaları gerçekleştirdi.