Mersin’e gidildiği zaman muhakkak yenen tantuni yalnızca yöresine özel değil tüm Türkiye genelinde sıklıkla tüketilen yiyecekler arasında yerini alıyor. Özellikle sokak sokak bulabileceğiniz tantuniciler bu sırrı biliyor mu?
Lokum gibi tazecik eti, biber ve domatesle buluşturan tantuni; her yiyeni kendine hayran bıraktırıyor. Tabii ki tantuninin bu kadar sevilmesi ve Türkiye genelinde yayılması hiç de tesadüf bir konu değil. Pişerken kullanılan yağ tantuninin lezzetine asıl tadı veriyor. Bu sebeple ustalar gerçek tantuniyi hemen ayırt edebiliyorlar.
TANTUNİNİN SIRRI ORTAYA ÇIKTI
Yalnızca lokum gibi etin ve biberlerin buluştuğu bu lezzetli yemeğin asıl sırrı ortaya çıktı. Çok fazla baharat gerektirmeyen tantuniye yalnızca isteye bağlı olarak toz kırmızı biber eklenebiliyor. Peki tantuni bu kadar az baharatla nasıl bu kadar lezzetli olabiliyor? İşte ustaların bile herkesten saklamış olduğu yüzyılların sırrı ortaya çıktı. Ünlü ilden yayılmış olan bu lezzetli tantuni genellikle ekmek arası ve lavaş şeklinde tercih edilebiliyor. Peki bu tarifin sırrı ne? İşte bu noktada ustalardan duyurulan tantuninin sırrı ortaya çıkıyor. Çok fazla malzemeyi içersinde barındırmayan tantuninin asıl sırrı eklenen sıvıda ya da yağda.... Ama gerçek hiç de yıllardır zannedildiği gibi değil. Zira gerçekten asıl tantuni benzerlerinden ayıran o lezzetli püf nokta pamuk yağından geliyor. Gerçek tantuni Mersin’de pamuk yağı ile yapılıyor. Bu yüzden bu kadar lezzetli olması muhtemel!