Mersin Limanı'nın Kapasitesi Artıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Mersin Limanı Genişleme Projesi'nin tamamlanması ile birlikte limanın 880 metrelik rıhtıma iki adet 400 metrelik mega geminin aynı anda yanaşacağını açıkladı. Bu proje sayesinde limanın kapasitesinin 2,6 milyon TEU'dan 3,6 milyon TEU'ya yükselmesi bekleniyor.
Bölgesel ve Uluslararası Önemi
Bakan Uraloğlu, Mersin Limanı'nın 124 hektarlık alanı ile Türkiye'nin en büyük limanı olduğunu vurguladı. Ayrıca, limanın ülkenin yüzde 50'sine yakın bir hinterlanda hizmet verdiğini ve ihracatın konteyner yüklerinin yüzde 22'si ile konvansiyonel yüklerinin yüzde 7'sinin Mersin Limanı aracılığıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
İstihdam ve Ekonomik Katkı
Mersin Limanı'nın 2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon ton konvansiyonel yük kapasitesi ile beş kıtaya doğrudan hizmet sunduğunu ifade eden Uraloğlu, limanın 5 binin üzerinde kişiye doğrudan, 30 binden fazla kişiye dolaylı istihdam sağladığını kaydetti.
Yük Elleçleme Performansı
2023 yılında Mersin Limanı'nda 31 milyon 454 bin ton yük elleçlendiğini bildiren Uraloğlu, ülke genelinde elleçlenen toplam yük miktarının 521 milyon 79 bin ton olduğunu, limanın bu içindeki payının ise yüzde 6 olduğunu vurguladı. Ayrıca, 2023'te elleçlenen konteyner miktarının 1 milyon 942 bin TEU olduğunu, Mersin Limanı'nın bu alandaki payının yüzde 15,5 olduğunu da sözlerine ekledi.
Genişleme Projesinin Detayları
Uraloğlu, mevcut durumda 2016'da hizmete açılan EMH-I Terminali'ne sadece bir mega geminin yanaşabildiğini belirtti. EMH-II Projesi ile birlikte rıhtımın 380 metre uzatılacağını ve 176 bin metrekare geri sahada alan yaratılacağını ifade etti. Proje tamamlandığında, Mersin Limanı 880 metrelik rıhtıma sahip olacak ve iki adet 400 metrelik mega gemi aynı anda yanaşabilecek.
Bu yatırım, Mersin'in kalıcı bir değeri olacak ve 500 kişiye doğrudan, 5 bin kişiye ise dolaylı istihdam sağlaması planlanıyor. Proje çalışmalarının 2026 yılında tamamlanması hedefleniyor.