DOLAR
34,68 0%
EURO
36,73 -0,01%
ALTIN
2.960,57 0%
BITCOIN
3.358.815,76 0,48%

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Ekim 2023 Toplantı Özeti

TCMB, cari açığın Ekim ayında seyahat gelirleriyle azalmasını öngörüyor. Küresel enflasyondaki düşüş devam ediyor.

Yayın Tarihi: 28.11.2024 14:53
Güncelleme Tarihi: 28.11.2024 14:53

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Ekim 2023 Toplantı Özeti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Ekim 2023 Toplantı Özeti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özeti açıklandı. Özetinde, 12 aylık birikimli cari açığın, seyahat gelirlerinin devam eden güçlü katkısıyla Ekim ayında da azalacağı öngörülmektedir denildi.

Küresel Büyüme ve Enflasyon

Küresel büyüme görünümündeki sınırlı iyileşme yılın ikinci çeyreğinde de devam ederken, iş gücü piyasalarında arz talep dengesindeki normalleşme eğilimi sürdüğü ifade edildi. Türkiye'nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarıyla ağırlıklandırılan küresel büyüme endeksinin 2024 yılında yüzde 2 artışla 2023'teki yüzde 1,8’in üzerinde büyümesi bekleniyor. Bununla birlikte, küresel enflasyondaki düşüş devam ediyor, ancak hizmet sektöründeki enflasyon katılığı, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri koruyor.

Faiz Oranları ve TL Mevduat

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki faiz indirim süreçlerinin devam ettiği belirtilen özette, merkez bankalarının bu süreçleri enflasyon görünümündeki olumlu eğilimi koruyacak şekilde sürdüreceği ifade edildi. TL mevduat faizleri, 15 Kasım itibarıyla yüzde 56 seviyesinde sabit kalırken, ticari kredi faizleri ise azalış gösterdi.

Portföy Girişleri ve DİBS Piyasası

Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) piyasasına 2,35 milyar dolar net portföy girişi gerçekleştiği kaydedildi. Ayrıca, bireysel kredilerin büyüme oranları Ekim'den bu yana yüzde 2 seviyesinden 2,3'e yükseldi. Bu artışta ihtiyaç ve konut kredisi büyümeleri etkili oldu.

Cari İşlemler Dengesi ve Dış Ticaret

Eylülde cari işlemler dengesinin 3 milyar dolar fazla verdiği, 12 aylık birikimli cari açığın ise 9,7 milyar dolara gerilediği vurgulandı. Ekim ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri, mevsimsellikten arındırılmış olarak ihracatta sınırlı bir azalma, ithalatta ise artış gösterdi.

Sonuç

Ekonomik veriler ve analizler, iç talebin yavaşlamaya devam ettiğini, bu durumun enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini göstermektedir. Gelecek dönemde, cari açığın finansmanı ve dış ticaret dengesi üzerindeki gelişmelerin takip edilmesi önem taşımaktadır.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.