Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Memur maaş zammı için hükümet ilk defa rakam verdi! Yüzde 45-46'ları bırakın yolda geliyor

Bugün düzenlenen asgari ücret 2. toplantısı bir yana milyonlarca emekli ve memur da Ocak zammı için heyecanlı bekleyişini sürdürüyor.

Yayın Tarihi: 18.12.2023 12:44
Güncelleme Tarihi: 18.12.2023 12:44

Memur maaş zammı için hükümet ilk defa rakam verdi! Yüzde 45-46'ları bırakın yolda geliyor

Bugün düzenlenen asgari ücret 2. toplantısı bir yana milyonlarca emekli ve memur da Ocak zammı için heyecanlı bekleyişini sürdürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde devam eden memur ve emekli zammı ile alakalı 5 aylık enflasyon verileri sonrasında ilk rakamlar yavaş yavaş oluşmaya başlamış bulunuyor. Zam oranlarının belirlenmesi adına sadece son bir veri kalmış iken 6 aylık enflasyon rakamının açıklanması sonrasında memur maaş zammı da şekillenecek.

Emekli maaşına enflasyon rakamlarının yanı sıra refah payının da ekleneceği tahmin ediliyor iken memur maaş zammına ise toplu sözleşme zammının da ilave edileceği biliniyor. Bu kapsamda emekli maaş zammı ile birlikte memur maaş zammı konuları gündemden düşmek bilmiyor.

tl

Merkez Bankası tarafında piyasa katılımcıları anketi sonucuna göre yıl sonu enflasyon tahmini çerçevesinde memur zammı için rakamlar veriliyor. Memur zammı 6 aylık enflasyona göre ve toplu sözleşme zammı ile birlikte senede 2 sefer Ocak ve Temmuz aylarında belirleniyor.

HÜKÜMET RAKAM VERDİ

Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz asgari ücret, memur ve emekli maaşları ile alakalı açıklamada bulundu. İlk defa hükümet tarafından birinin rakamla bilgi vermesi zam oranlarının da belirlenmeye başladığını işaret ediyor. Memur maaşı Toplu sözleşme zammı ve 6 aylık enflasyon oranı ile belirlenecek iken 2024 Ocak memur maaş zammı ne kadar olacak? memura yüzde kaç zam gelecek? sorularının yanıtları araştırılıyor.

CEVDET YILMAZ MEMUR MAAŞI AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz asgari ücret zammının belirlenmesi sonrasında memur ve memur emeklilerinin zam oranı ile alakalı tahminlerini ve öngörülerini açıkladı. Cevdet Yılmaz yaptığı açıklamada memur ve memur emeklilerine yaklaşık olarak %50 civarında bir artış yapılacağını belirtti. Memur maaş zammının yanı sıra emekli maaş zammı ile alakalı da açıklama yapan Yılmaz emeklinin de yanında olacaklarını ve bütün imkanları seferber edeceklerini belirtti.

tl

ENFLASYON FARKI BELLİ OLDU

Aralık ayının başında 5 aylık enflasyon farkı belli oldu. Temmuz, Ağustos, Eylül Ekim ve Kasım aylarını kapsayan bu 5 aylık dönemdeki enflasyon rakamı toplam %35.24 olarak gerçekleşirken, şimdiden zammın taban rakamı bu oran üzerinden gerçekleşecek olacağı kesinleşti. Piyasa katılımcıları anketi ile geçtiğimiz aylarda 6 aylık enflasyon tahmini yüzde 67,23 olarak belirtilirken, son gelişmelerde bu anketteki rakamlar %65,39'a geriledi.

MEMUR MAAŞ ZAMMI 2024

Temmuz ayında memurlara yüzde 17.55 oranındaki enflasyon zammına ek olarak 8077 TL seyyanen zam yapılmıştı. Buna ek olarak ise toplu sözleşme zammı %6 olarak maaşlara eklenmişti. Bu kapsamda yüzde 6 olan enflasyon farkının maaş zammına yansıtılacağı bilinirken 5 aylık dönem içerisinde%27,58 oranında enflasyon farkını doğduğu hesaplandı.

TL

Merkez Bankası'nın sunduğu raporlarda yıl sonu enflasyonu %65 olarak seyrederken piyasa katılımcıları Kasım ayı anketinde ise yıl sonu beklentisi %67.23 olarak belirtilmişti.

MEMUR ZAMMI NE KADAR OLACAK?

2023 yılının ilk 6 aylık enflasyonu %19.77 olarak açıklanmıştı. Bu kapsamda refah payı ile birlikte emeklilere %25 oranında zam düzenlenmişti. Memura ise enflasyona ek olarak seyyanen zam eklenmişti. Bu kapsamda yılın son 6 aylık veri tahminlerinde Ocak ayında emeklilere %37,76 oranında enflasyon farkı kadar zam yapılacak. Öte yandan bu orana bir de refah payı eklemesinin yapılması tahmin ediliyor.

TL

MEMURA YÜZDE %50'YE YAKIN ZAM

Merkez Bankası tarafından açıklanan veriler gerçekleşirse emekli memur ve memur maaşlarına %51.48 oranında zam yapılacağı hesaplanmış bulunuyor. Bunun %15'i toplu sözleşme zamanı olarak bilinirken, geriye kalan kısmı ise enflasyon farkını kapsayacak.

BAKAN IŞIKHAN'DAN MEMUR MAAŞ ZAMMI AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yapılan açıklamada enflasyon hedeflerine göre Ocak 2024 memur maaşı zammının %50'ye yaklaşacağı tahminleri sunulmuştu. Bu kapsamda en az maaş alan devlet memurunun maaşı 22.017 liradan 33 bin lira civarında seyredeceği tahmin ediliyor.