DOLAR
34,24 0,03%
EURO
37,45 0,2%
ALTIN
2.928,22 -0,03%
BITCOIN
2.141.761,05 0,71%

Meloni: Gazze ve Lübnan'da Ateşkes, Kalıcı Çözüm İçin Gereken Temellerden Biri

Başbakan Giorgia Meloni, Orta Doğu için kalıcı çözümün ön koşullarını açıkladı. Ateşkes ve insani yardımlar öncelikli.

Yayın Tarihi: 11.10.2024 23:59
Güncelleme Tarihi: 11.10.2024 23:59

Meloni: Gazze ve Lübnan'da Ateşkes, Kalıcı Çözüm İçin Gereken Temellerden Biri

Başbakan Meloni'den Önemli Açıklamalar

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Gazze ve Lübnan’da ateşkesin sağlanmasının, İsrailli rehine serbest bırakılması ve etkilenen sivillere yardım edilmesinin Orta Doğu sorununa kalıcı bir çözüm bulmanın ön koşulu olduğunu ifade etti.

MED9 Zirvesi Değerlendirmesi

Meloni, MED9 ülkelerinin (İtalya, Fransa, Portekiz, Hırvatistan, Yunanistan, Malta, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Slovenya ve İspanya) GKRY zirvesinde bu konular üzerinde durduklarını belirtti. "Gazze ve Lübnan'da ateşkesin nasıl sağlanacağı ve rehine serbest bırakılması konuları gündemimizin en kritik noktalarındandı," dedi Meloni.

İtalya'nın Tavrı

Meloni, İsrail ordusunun Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'nü (UNIFIL) hedef alan saldırısına da değinerek, "Bu kabul edilemez bir durumdur ve BM'nin 1701 sayılı kararını ihlal etmektedir. İtalya, bu durumu kınayarak, İspanya ve Fransa ile ortak bir açıklama yapma kararı aldı," şeklinde konuştu.

Gözler G7'de

Başbakan, ayrıca 18-20 Ekim tarihlerinde G7 Dönem Başkanı olarak ev sahipliği yapacakları G7 Savunma Bakanları toplantısında Lübnan Silahlı Kuvvetlerini güçlendirmeye yönelik kararlar almayı planladıklarını da belirtti.

Düzensiz Göçle Mücadele

İtalya'nın düzensiz göç yönetimi kapsamında Arnavutluk'ta iki göç merkezi kurma planının, insan kaçakçılığına karşı yenilikçi bir çözüm sunduğunu belirten Meloni, bu merkezlerin önümüzdeki günlerde faaliyete geçeceğini duyurdu.

Avrupa'da Rekabetçilik Vurgusu

Meloni, Avrupa'daki rekabetçiliği artırmak için eyleme geçmenin zamanı geldiğinin altını çizdi. "Avrupa’nın geleceği için hayati önem taşıyan bu konuda artık sözlerden eyleme geçmenin zamanı geldi," dedi.