DOLAR
34,06 -0,25%
EURO
38,02 -0,07%
ALTIN
2.835,99 -0,33%
BITCOIN
2.133.434,92 0,71%

Meksika Devlet Başkanı Obrador, Sinaloa Karteli Çatışmalarında ABD'yi Suçladı

Meksika'nın başkanı, Sinaloa karteli çatışmalarında ABD'nin rolünü vurguladı ve önemli açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 20.09.2024 00:58
Güncelleme Tarihi: 20.09.2024 00:58

Meksika Devlet Başkanı Obrador, Sinaloa Karteli Çatışmalarında ABD'yi Suçladı

Meksika Devlet Başkanı'nın Açıklamaları

Meksika'nın Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ülkedeki uyuşturucu kaçakçılığı yapan Sinaloa karteli içindeki çatışmalardan Amerika Birleşik Devletleri'ni sorumlu tuttu. 9 Eylül tarihinden bu yana devam eden çatışmaların sorumluluğunu Washington yönetimine yükleyen Obrador, bunun sonucunda en az 30 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

Çatışmalar ve Tutuklamalar

Sinaloa eyaletinde, El Chapo olarak bilinen Joaquin Guzman’ın oğulları ile El Mayo lakaplı Ismael Zambada Garcia’yı destekleyen gruplar arasında süregelen çatışmaların arka planında bölgesel hakimiyet mücadelesi olduğu düşünülüyor. Obrador, Sinaloa'daki durumu, ABD'nin 27 Temmuz'da Garcia'nın tutuklanmasıyla ilgili aldığı kararlarla ilişkilendirdi.

Obrador'un Kritik İfadeleri

Obrador, günlük basın toplantısında, "Eğer Sinaloa'da istikrarsızlık ve çatışma yaşıyorsak, bunun nedeni onların (ABD hükümetinin) bu kararı vermesidir." sözleriyle Washington'un tek taraflı kararlarının sonuçlarına dikkat çekti.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, Sinaloa karteli'nin iki önemli isminin gözaltına alındığını duyurmuştu; bunlardan biri Joaquin Guzman Lopez, diğeri ise Garcia'ydı. Garcia, 27 Temmuz'da hakim karşısına çıkmış ve tutuklanmıştı. Öte yandan, Joaquin Guzman, 2019 yılında New York'ta görülen davada ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.