DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.125.688,57 0,56%

Mehmet Şimşek: Asgari ücret düşük değil, geçim sıkıntısı var!

Yıllık bazda enflasyon yüzde 75.45'e ulaşırken, asgari ücrete ara zam yapılmayacağı bir kez daha vurgulandı. Bugün bir canlı yayına katılan Bakan Şimşek ise asgari ücretin düşük olmadığını, geçim sıkıntısı olduğunu söyledi...

Yayın Tarihi: 01.07.2024 11:16
Güncelleme Tarihi: 01.07.2024 11:16

Mehmet Şimşek: Asgari ücret düşük değil, geçim sıkıntısı var!

Bugün katıldığı canlı yayında ekonomiye yönelik çeşitli açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin düşük olmadığını geçim sıkıntısı olduğunu söyledi. 

Katıldığı canlı yayında yaptığı ekonomi konulu açıklamalarla dikkat çeken Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye’de asgari ücretin düşük olmadığını ancak geçim sıkıntısı olduğunu söyledi. Açlık sınırının asgari ücreti çoktan aştığı bugünlerde gelişmekte olan ülkelerle bir kıyas yapan Mehmet Şimşek, asgari ücretin bu nedenle düşük olmadığını kaydetti. Ayrıca asgari ücret konusunun istismarının popülizm içerdiğini ve popülizmin de “Türkiye'yi nerelere getirdiğini gördük” ifadelerini kullandı. 

Asgari ücretin bu yıl vergi dışında bırakıldığını ve maliyetinin 670 milyar lira olduğunu kaydeden Mehmet Şimşek, Türkiye’deki reel büyümenin yüzde 5.4 olduğunu kaydetti. 90’lı yıllarda asgari ücretim 100 dolar civarında olduğunu ve AK Parti döneminde dolar bazında ciddi artış gösterdiğini söyledi. Asgari ücret artışının yüzde 49 olduğunu ve ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 20’lerde olacağını kaydeden Mehmet Şimşek, yıl sonunda Merkez Bankası’nın üst bandının yüzde 42 olduğunu aktardı. 

Daha sonra Türkiye’deki asgari ücreti Asya’daki Endonezya, Filipinler, Tayland, Latin Amerika’da Brezilya, Şili, Kolombiya, Avrupa’da Macaristan ve Bulgaristan ile karşılaştırdı. Polonya hariç olmak üzere tüm gelişmiş ülkelerde asgari ücretin Türkiye’deki ile denk olduğunu ve hatta Türkiye’deki asgari ücretin hepsine kıyasla yüksek olduğunu kaydetti. 

Kripto varlıklar vergi kapsamına alınıyor! 

Çok uluslu şirketlere yüzde 15 kurumlar vergisi getirileceğini ve çeşitli vergi kalemleri ile kayıt dışılıkla mücadelenin devam edeceğini kaydeden Mehmet Şimşek, gayrimenkul ve yatırım ortaklıklarında vergi istisnasının kaldırılmasını düşündüklerini söyledi. Bir sonraki pakette ise borsa kazancı ve kripto varlıkların da vergi kapsamına alınacağını aktardı. 2023 yılında 454 bin firmanın zarar ettiğini kaydeden Bakan Şimşek, sermaye kazançlarının vergilendirilmesi için ilave bir çalışma daha yapılacağını aktardı. Ayrıca vergide kayıt dışılığa yönelik cezaların artırılacağını da vurguladı. 

Bahşişe vergi yok! 

Bahşişlerin ve motokuryelerin vergilendirilmesinin pakette yer almadığını kaydeden Bakan Şimşek, yurt dışı çıkış harcının öğrencilerden alınmayacağını da ekledi. Ayrıca yurt dışı çıkış harcının artırılması uygun görülürse de tutarın deprem kaynağına dönüştürülmesi taraftarı olduklarını aktardı.

Gelecek yıl bu vakitlerde enflasyonun yüzde 30’un altına gerileyeceğini söyleyen Bakan Şimşek, Ekim ayında yüzde 40’ın görüleceğini ve bunun belki Eylül ayında da gerçekleşebileceğini ekledi.