NASA, uzay aracının güneş rüzgarını oluşturan yüklü parçacık akışında anormal bir "kaybolma" tespit ettiğini açıkladı. Bu durum, tüm Güneş Sistemi boyunca ilerlerken ardında bir "boşluk" yaratacak kadar güçlü bir güneş olayı nedeniyle ortaya çıktı.
Diğer gezegenler gibi Mars da sürekli olarak güneş rüzgârına maruz kalıyor. Parçacık akısı gezegenin manyetosferi ve iyonosferi üzerinde baskı uygulayarak atmosferin küçük parçalarını uzaya sürülüyor. NASA, Aralık 2022'de tespit edilen aşırı güneş olayının, daha hızlı hareket eden güneş rüzgârı parçacıklarının daha yavaş hareket eden güneş rüzgârını geçmesinden kaynaklandığını açıkladı.
İki tür güneş rüzgârı arasındaki karmaşık etkileşim bir süpürge gibi hareket ederek iki bölgeyi birlikte süpürüp sıkıştırdı ve ardından son derece düşük yoğunluklu bir güneş rüzgârı bölgesinden oluşan "nadir bir boşluk" yarattı. Maven'in gözlemlerine göre, Mars'a çarpan güneş rüzgârı esasen ortadan kalkmış ve gezegenin en dış bölgeleri buna göre tepki verdi.
BİLİMSEL AÇIDAN PAHA BİÇİLEMEZ
Güneş rüzgarının yoğunluğu 100 kat düşerek Mars'ın manyetosferi ve iyonosferine karşı basınçta dramatik bir azalmaya neden oldu. Böylece gezegeni çevreleyen iki uzay bölgesi, tipik boyutlarının üç katından daha fazla, binlerce kilometre genişleyebildi.
İyonosfer, her zamanki mıknatıslanmış durumundan mıknatıslanmamış bir duruma geçerek başka dikkate değer değişiklikler gösterdi. Bu arada NASA, güneş rüzgârı ile Mars'ın manyetosferi arasındaki katmanın alışılmadık derecede elektromanyetik olarak sessiz hale geldiğini açıkladı.
Maven baş araştırmacısı Shannon Curry, 2022'de gözlemlenen aşırı koşulların bilimsel açıdan paha biçilmez olduğunu, zira bilim insanlarının Mars'ın daha az rüzgârlı bir yıldızın yörüngesinde dönmesi halinde nasıl davranabileceğini görmeleri için bir yol sağladığını belirtti. Kızıl gezegen, güneş rüzgârının uyguladığı aşırı basınç olmadan çok farklı bir dünya olurdu ve Maven özellikle bu tür etkileşimleri incelemek için tasarlandı.