Marmara Denizi'nde Derin Deşarj Sorunu
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’ne 20 metre derinlikte atık bırakıldığını sualtı kamerasıyla görüntüledi. Sarı, dalış sırasında kaydettiği bu anları sosyal medya hesabında paylaştı.
Kirlenmenin Boyutları
Sarı, görüntülerin, arıtılmamış atıkların bir belediyenin sınırları içinde denize bırakıldığına işaret ettiğini belirtti. “Harika bir plajın ilerisinde, 20 metre derinlikte denize boca edilen atıkları görüyorsunuz. Kent merkezine yakın kıyılardaki neredeyse her dalışta karşılaştığımız üzücü bir manzara.” dedi.
Müsilaj ve Ekosisteme Etkileri
Marmara Denizi’nin ayrıca müsilaj sorunu ile başa çıktığını vurgulayan Sarı, müsilajın yüzeyden 30 metre derinliğe kadar yaygınlaştığını kaydetti. “Bu kirliliği önlemenin en etkili yolu, deniz kirliliğinin kontrol altına alınmasıdır. Ancak, bazı belediye yöneticileri, derin deşarjın savunusunu yapmaya devam ediyor.” ifadesinde bulundu.
Bilgi ve Farkındalık
Marmara Denizi'nin kirlenmesinde evsel ve endüstriyel atıkların etkili olduğunu belirten Sarı, 1980'li yıllardan bu yana yapılan derin deşarj uygulamaları hakkında uyarılarda bulunulduğunu hatırlattı. “Doğadaki hiçbir atık yok olmaz. Müsilajın kontrolü için kirliliği durdurmalıyız. Marmara hassas bir ekosistemdir, 1 litre bile arıtılmadan denize verilemez.” dedi.
Anılan sorun hakkında çeşitli yönetici ve danışmanların daha iyi bir çözüm arayışı yerine sorunları derin deşarjla geçiştirdiklerini ifade eden Sarı, “Atıkları arıtmalıyız, müsilaj sonuçtur; öncelikli çözüm deniz kirliliğinin önlenmesidir.” diye ekledi.