DOLAR
35,18 -0,27%
EURO
36,75 -0,91%
ALTIN
2.971,87 -1,31%
BITCOIN
3.422.126,49 -0,58%

Marmara Denizi'nde Denizanası Artışı Müsilaj Riskini Yükseltiyor

Marmara Denizi'nde artan denizanası popülasyonu, müsilaj riskini artırıyor. Detaylar İstanbul Üniversitesi'nden gelen araştırmalarla ortaya kondu.

Yayın Tarihi: 20.12.2024 11:11
Güncelleme Tarihi: 20.12.2024 11:11

Marmara Denizi'nde Denizanası Artışı Müsilaj Riskini Yükseltiyor

Marmara Denizi'nde Denizanası Artışı

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, Marmara Denizi'nde gözlemlenen denizanası varlığının son on yılda %100 oranında arttığını açıkladı. Okyar, bu artışın, deniz ortamındaki fırsatçı türlerin çoğalmasıyla bağlantılı olduğunu belirterek, "Ortamda ne kadar çok denizanası artışı olursa, sonrasında müsilaj görme riskimiz o kadar artacak" diye vurguladı.

Araştırma Projesi ve Bulgular

İstanbul Üniversitesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleştirilen "Marmara Denizi'nde Denizanası Artışları Sebep ve Sonuçları" başlıklı araştırma projesi tamamlandı. Bu proje boyunca, Marmara Denizi'nin farklı derinliklerinden denizanası örnekleri toplandı ve laboratuvar çalışmalarına imza atıldı.

Kirlilik ve Ekosistem Değişimi

Prof. Dr. Okyar, bu denizanası artışının biyolojik kirlilik göstergesi olup, ekosistem değişimine olan tahammüllerinin yüksek olduğunu belirtti. Okyar, yoğun miktarda evsel ve endüstriyel besin tuzlarının suya verilmesinin, fitoplanktonların aşırı çoğalmasına yol açtığını, bu olgunun ise denizanası türlerinin besin kaynağını etkilediğini ifade etti.

Küresel Isınmanın Etkileri

Küresel ısınmanın, deniz sıcaklıklarını artırarak denizanası üremesini hızlandırdığını belirten Okyar, "Denizlerdeki sıcaklık bariyerinin kuzeye çekilmesi, denizanalarının yayılım alanlarını genişletmektedir" dedi. Denizanası popülasyonunun en yoğun olduğu yerler arasında İzmit Körfezi'nin güneydoğusu ile Gemlik ve Bandırma körfezleri yer alıyor.

Müsilaj ve Denizanası İlişkisi

Denizanası müsilajın oluşumuna doğrudan etki etmese de bu süreçte katalizör rolü oynadığını belirten Okyar, deniz ortamındaki çözülmüş organik maddelerin bakteri aktivitelerini etkileyerek müsilaj oluşumuna zemin hazırladığını açıkladı.

Faydaları ve Potansiyel Kullanımları

Prof. Dr. Okyar, denizanalarının çeşitli endüstriyel alanlarda kullanabileceği potansiyele sahip olduğunu belirtti. Uzman, "Denizanası, kozmetik sektörü ve biyoteknolojide kullanılan doğal bir materyal. Yaşamamız ve onlardan faydalanmamız için yeni yöntemler öğrenmeliyiz" dedi.