DOLAR
34,24 0,03%
EURO
37,45 0,2%
ALTIN
2.928,22 -0,03%
BITCOIN
2.146.587,17 0,49%

Market alışverişi yapanlar dikkat! Bu işlemi hemen yapın yoksa 5000 TL ceza kesiliyor

Vergi kaçakçılığının önüne geçmek ve kayıt dışı ekonomiyi bitirmek adına yeni çalışmalar devam ediyor. Kamu gelirlerinin azalmasına, haksız rekabete ve ekonomik istikrarsızlığa neden olan bu durumlara karşılık hükümet tarafından bir çok önlem alınmaya devam ederken, konu ile alakalı olarak yeni bir çalışmalara onay verildiği ve bu kapsamda cezai işlemlerin devreye alındığı belirtilmiş bulunuyor.

Yayın Tarihi: 18.07.2024 15:45
Güncelleme Tarihi: 18.07.2024 15:45

Market alışverişi yapanlar dikkat! Bu işlemi hemen yapın yoksa 5000 TL ceza kesiliyor

Vergi kaçakçılığının önüne geçmek ve kayıt dışı ekonomiyi bitirmek adına yeni çalışmalar devam ediyor. Kamu gelirlerinin azalmasına, haksız rekabete ve ekonomik istikrarsızlığa neden olan bu durumlara karşılık hükümet tarafından bir çok önlem alınmaya devam ederken, konu ile alakalı olarak yeni bir çalışmalara onay verildiği ve bu kapsamda cezai işlemlerin devreye alındığı belirtilmiş bulunuyor. Bu kapsamlı düzenleme, hem fiş kesmeyen esnafı hem de fiş almayan müşterileri ilgilendiriyor. Bu sorunun ortadan kaldırılması hazırlanan yeni vergi paketinde vatandaşı da yakından ilgilendiren bir çok madde bulunurken, son dakika açıklanan bilgide alışveriş sonrası fiş almayan bireye de ceza kesilebileceği belirtilmiş bulunuyor. 

FİŞ KESMEYENE CEZA

Meclis'e sunulan yeni vergi paketi, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede son naktaya varıldığını belirtti. Bu kapsamda ceza miktarlarında da önemli gelişmelerin yaşanacağı ortaya çıkarken, tutarlar ile alakalı olarak yeni bilgiler de paylaşıldı. Şu an için 3 bin 400 lira olan fiş ve fatura vermeme talep etmeme cezası, yeni düzenleme ile birlikte kat be kat artacak. 

fiş

Vergi uzmanı Abdullah Tolu'nun açıklamasına göre, ilk belirlemede 10 bin lira, sonrasında ise 5. tespite kadar 50.000 TL ceza kesileceği belirtilirken, sonraki her bir tespitte de 100.000 TL cezai işlemin devreye gieceği açıklandı. 

FİŞ ALMAYANA DA CEZA KARARI

Fiş kesmeyen satıcının yanı sıra fiş almayan müşterilere de ceza konusunda yeni gelişmelere imzalar atıldı. Fiş almadığı tespit edilen müşterilere 5 bin lira ceza verilecek. Ancak, alıcılar eğer 5 iş günü içinde satıcının fatura düzenlemediğini vergi dairesine bildirirlerse, ceza uygulanmayacak.