DOLAR
34,24 0,03%
EURO
37,45 0,2%
ALTIN
2.928,22 -0,03%
BITCOIN
2.143.173 0,64%

Mario Draghi'den AB'ye Ortak Borçlanma Çağrısı

Mario Draghi, Avrupa'nın rekabet gücünü artırmak için ortak borçlanmanın ve sanayi politikalarının önemini vurguladı.

Yayın Tarihi: 09.09.2024 15:33
Güncelleme Tarihi: 09.09.2024 15:33

Mario Draghi'den AB'ye Ortak Borçlanma Çağrısı

Mario Draghi'nin Avrupa için Stratejik Önerileri

Eski İtalya Başbakanı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avrupa Birliği'nin (AB), ABD ve Çin ile ekonomik rekabeti sürdürebilmesi için çeşitli stratejiler önerdi. Brussels'ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Draghi, Avrupa'nın daha etkin bir sanayi politikası, hızlı karar alma süreçleri ve ortak borçlanma şeklinde adımlar atması gerektiğini belirtti.

Yeni Rapor: "Avrupa Rekabet Gücünün Geleceği"

Draghi, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e sunduğu "Avrupa Rekabet Gücünün Geleceği" başlıklı raporda, Avrupa'nın ekonomik yapısında köklü değişiklikler yaşandığını hatırlatarak, Avrupa'nın hızlı değişen küresel ticaret ortamı karşısında nasıl ayakta kalabileceğini tartıştı.

Üretkenlik ve Yatırım İhtiyaçları

Son yıllarda üretkenlik ve düşük ekonomik büyüme ile birlikte Avrupa'nın yatırım ihtiyaçlarının arttığını vurgulayan Draghi, "Yatırımların payının GSYH'nin yüzde 5'ine ulaşması gerekiyor," dedi. Ayrıca, 1960 ve 70'lerdeki Marshall Planı döneminde bu oranın sadece %2 olduğunu hatırlatarak mevcut durumun aciliyetini vurguladı.

Ortak Borçlanmanın Önemi

Draghi, "AB içinde kaynaklarımızı birleştirmiyor ve önemli politikaları koordine edemiyoruz," diyerek, ortak borcun enerji ve savunma gibi alanlarda üretkenliği artıracak projelere katkı sağlayacağını ifade etti.

Geleceğe Dönük Öneriler

Draghi, ayrıca, enerji maliyetlerinin AB sanayisi için önemli bir sorun olduğuna dikkat çekerek, "Enerji fiyatları hâlâ ABD'dekilerin 2-3 katı. Bu durumu düzeltmek için birleşik çabalar gerekiyor," diyerek çağrıda bulundu. Rapor, AB'nin yıllık 750-800 milyar avro ek yatırımlara ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Koordineli Yaklaşımlar ve Hızlı Kararlar

Raporda, AB'nin karar alma mekanizmalarının hızlandırılması ve nitelikli çoğunluk gerektiren alanların genişletilmesi gerektiği belirtildi. "Acil adımlar atmalıyız," diyen Draghi, AB'nin ihtiyaç duyduğu yatırım ve stratejik yönelimlerin önemine dikkat çekti.