DOLAR
35,14 0,01%
EURO
36,65 0%
ALTIN
2.976,43 0,04%
BITCOIN
3.365.919,83 -0,21%

Mali'de Ordu ile Eski Tuareg İsyancıları Arasında Çatışma

Mali ordusu ile eski Tuareg isyancıları arasında Cezayir sınırında şiddetli çatışmalar yaşandı. Detaylar haberimizde.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 14:41
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 14:41

Mali'de Ordu ile Eski Tuareg İsyancıları Arasında Çatışma

Mali'de Çatışmalar Yeniden Başladı

Mali'de 2015 yılında silah bırakan eski Tuareg isyancıları ile Mali ordusu, Cezayir sınırında tekrar karşı karşıya geldi. Çatışmalar, Tinzaouatene kasabasında yoğunlaşırken, Mali ordusu üç gün süren bu çatışmaların ardından hava saldırıları gerçekleştirdi.

Çatışmaların Sonuçları

Mali ordusundan yapılan açıklamada, Cezayir sınırına 230 kilometre uzaklıkta yer alan Tinzaouatene'deki terörist hedeflerin vurulduğu duyuruldu. Açıklamada, "terörist koalisyona" yönelik ciddi çatışmaların devam ettiği ve bölgedeki gelişmelerin titizlikle izlendiği vurgulandı.

CMA'dan Farklı Bir Açıklama

Mali'nin kuzeyindeki grupların oluşturduğu Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) tarafından yapılan açıklamada ise durum farklı bir perspektiften ele alındı. CMA'nın Azavad Halkının Savunması için Stratejik Çerçeve (CSP-DPA) sözcüsü Mohamed Elmaouloud Ramadane, Mali birliklerinin Rus Wagner askerleriyle birlikte devriye gezerken "bozguna uğradığını" belirtti. Ramadane, çatışmalar sonucunda 10 askerin hayatını kaybettiğini, birçok askerin yaralandığını ve zırhlı araçların ele geçirildiğini açıkladı.

Geçmişten Gelen Gerilim

Çatışmaların kökeni, 2015 yılında imzalanan Cezayir Barış ve Uzlaşı Anlaşmasına kadar uzanıyor. Bu anlaşma, Tuareglerin "Azavad" olarak adlandırdığı bölgedeki şiddet olaylarını sonlandırmayı amaçlıyordu. Ancak, geçen yıllarda özellikle Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA) misyonunun çekilmesiyle birlikte taraflar arasında gerilim arttı.

CMA, MINUSMA'nın çekildiği kampların bir kısmının kendi kontrolünde olduğunu savunarak, bu kampların Mali ordusuna devredilmesine itiraz etmişti. Sonuç olarak taraflar birbirlerini anlaşmaları ihlal etmekle suçlarken, Mali hükümeti Ocak 2024'te 2015 anlaşmasını feshetmeye karar verdi.