DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.155.029,48 -0,6%

Malezya Kralı İbrahim, Çin ile Diplomatik İlişkilerin 50. Yılında Resmi Ziyarette Bulundu

Malezya Kralı İbrahim, Çin'e yaptığı ziyaretle iki ülke arasındaki 50 yıllık diplomatik ilişkileri kutladı.

Yayın Tarihi: 21.09.2024 20:04
Güncelleme Tarihi: 21.09.2024 20:04

Malezya Kralı İbrahim, Çin ile Diplomatik İlişkilerin 50. Yılında Resmi Ziyarette Bulundu

Malezya Kralı İbrahim'in Çin Ziyareti

Malezya'nın Kralı Sultan İbrahim İskender, Çin ile diplomatik ilişkilerin başlamasının 50. yılı dolayısıyla özel bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu resmi ziyaret, 1974'te tesis edilen ilişkilerin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Devlet Töreni ve Anlamı

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, Pekin'de Büyük Halk Salonu'nda Kral İbrahim için özel bir devlet töreni düzenlendi. Bu ziyaret, eski Kral Sultan Abdul Halim'in 2014 yılındaki ziyaretinden bu yana ilk olma özelliğini taşıyor.

Güney Çin Denizi ve İşbirliği Vurgusu

Kral İbrahim, Devlet Başkanı Şi Cinping ile gerçekleştirdiği görüşmede, "Malezya'nın Güney Çin Denizi'nde barışın korunması için Çin ile işbirliği yapma kararlılığını" vurguladı. Bölgedeki egemenlik iddialarının tarihi sıralaması, ülkeler arasında gerginliğin her zaman var olduğunu göstermektedir.

Güney Çin Denizi, 1947'den itibaren Çin'in egemenlik iddialarının merkezinde yer alıyor. Bu bölgede Malezya, Filipinler, Vietnam ve Brunei'nin hak iddiaları bulunuyor.

Ekonomik İşbirliği ve Projeler

Şi Cinping, ziyaret esnasında Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında yapılacak projelerin önemine vurgu yaparak, Malezya ile ulaşım ve altyapı bağlantılarının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Kral İbrahim, aynı zamanda Pekin Yabancı Diller Üniversitesi'nde düzenlenecek bir etkinliğe katılacak ve Çin Ticari Hava Aracı Şirketi'nin (COMAC) araştırma enstitüsünü ziyaret edecek.

Bu ziyaretin, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin daha da güçlenmesine katkıda bulunması bekleniyor.