DOLAR
34,08 -0,06%
EURO
38,09 -0,35%
ALTIN
2.830,52 -1,04%
BITCOIN
2.117.767,12 -3,1%

Malezya, Filistin'in Karar Tasarısını Destekliyor

Malezya'nın BM Temsilcisi, Filistin'in karar tasarısını destekleyerek uygulanması için çağrıda bulundu.

Yayın Tarihi: 17.09.2024 23:49
Güncelleme Tarihi: 17.09.2024 23:49

Malezya, Filistin'in Karar Tasarısını Destekliyor

Malezya'nın BM Temsilcisi Filistin'in Karar Tasarısını Destekliyor

Malezya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Ahmad Faisal Muhamad, ülkesinin Filistin'in sunduğu karar tasarısını desteklediğini belirterek, BM Genel Kurulu'na bu tasarının kabul edilmesi ve uygulanmasını sağlaması çağrısında bulundu.

İsrail'in Faaliyetleri ve Filipinlilerin Çektiği Çile

Muhamad, BM Genel Kurulu'ndaki acil oturumda yaptığı konuşmada, İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı Gazze saldırılarının birinci yılının yaklaşmasıyla birlikte, bu olayların 1948'deki Nekbe (Büyük Felaket) döneminden bu yana Filistin halkına yönelik en kötü vahşet olduğunu vurguladı. 41 bini aşkın masum sivilin yaşamını yitirdiğini belirterek, "Filistinli çocuklar, hiçbir çocuğun yaşaması gereken travmalara maruz kaldı" ifadesini kullandı.

Uluslararası Toplumun Rolü

Ahmad Faisal Muhamad, İsrail'in Gazze'deki sivil hedeflere yönelik eylemlerinin uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirtti. "Uluslararası toplum olarak Orta Doğu'daki bu yıkıcı krizin kısmen sorumlusuyuz. İsrail'in uluslararası hukuku ihlallerinden sorumlu tutulmaması, onun saldırganlığını teşvik etmiştir" dedi.

Gazze'deki Catliamın Sonlandırılması Gerekiyor

İsrail'in BM Şartı kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini vurgulayan Muhamad, "Gazze’deki katliam durmalı ve İsrail tüm ihlallerinden sorumlu tutulmalıdır. Hukukun üstünlüğünü savunmalıyız, bu işgalin sona ermesi için tek yoldur" ifadelerini kullandı.

Filistin'in Karar Tasarısının Önemi

Muhamad, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) tavsiyesinin Filistin topraklarındaki politikaların yasa dışı olduğuna dikkat çekerek, Filistin'in sunduğu karar tasarısının bu tavsiye ile uyumlu olduğunu belirtti. Üye ülkeleri karar tasarısını kabul etmeye çağırarak, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkının inkar edildiğinin altını çizdi.

Karar Tasarısının Kapsamı

Filistin'in sunduğu karar tasarısında, İsrail'in işgal altındaki topraklarda yasa dışı mevcutiyetini sonlandırmasının yanı sıra, işgale son vermesi ve zararları telafi etmesi talep ediliyor. Ayrıca, üye ülkelerin uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirmeleri isteniyor. Bu bağlamda, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkının desteklenmesi gerektiği vurgulanıyor.