Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Macron, Başbakan Gabriel Attal'ın istifasını kabul etti! Fransa'da siyasi çalkantılar devam ediyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, erken genel seçimlerin ardından Başbakan Gabriel Attal ve kabinesinin istifasını kabul etti. Ayrıntılar ve gelişmeler haberimizde.

Yayın Tarihi: 16.07.2024 21:11
Güncelleme Tarihi: 16.07.2024 21:11

Macron, Başbakan Gabriel Attal'ın istifasını kabul etti! Fransa'da siyasi çalkantılar devam ediyor

MACRON, BAŞBAKAN ATTAL'IN İSTİFASINI KABUL ETTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iktidar kanadının erken genel seçimlerdeki mağlubiyetinin ardından Başbakan Gabriel Attal ve kabinesinin istifasını kabul etti. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, yeni bir hükümet kurulana kadar mevcut kabinenin ülkenin genel işlerini yürütmeye devam edeceği belirtildi.

ERKEN GENEL SEÇİMLERİN ARDINDAN KABİNE İSTİFASI

Fransa'da 30 Haziran ve 7 Temmuz'da gerçekleştirilen erken genel seçimlerde, Macron'un kurduğu "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı mağlubiyetle ayrıldı. Bu mağlubiyetin ardından Macron'un kabinesi, Cumhurbaşkanlığı ofisinde toplandı ve Başbakan Attal'ın istifası gündeme geldi.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gabriel Attal'ın sunmuş olduğu hükümetin istifasını bugün kabul etti." ifadesi yer aldı. Açıklamada ayrıca, yeni hükümet kurulana kadar Attal ve hükümetin diğer üyelerinin görevlerine devam edeceği vurgulandı.

Macron'un, Attal ve kabinesinin istifasını 18 Temmuz'da düzenlenecek yeni Meclis'in ilk Genel Kurulu'ndan iki gün önce kabul etmesi dikkat çekti. Bu adım, erken genel seçimlerde milletvekili seçilen 17 Bakanın yasama faaliyetlerine katılmasını sağlamak amacıyla atıldı.

SEÇİM MAĞLUBİYETİNİN ARDINDAN GELEN İSTİFA

İktidar partisi Rönesans’ın 6-9 Haziran'da Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki mağlubiyetinin ardından, Macron 9 Haziran'da Ulusal Meclis'i feshederek ülkeyi erken seçim sürecine soktu. Genel seçimlerde, 5 yıl boyunca görev yapacak 577 milletvekili adayı belirlendi. Ancak, hiçbir parti veya ittifak Meclis'te salt çoğunluğu sağlamak için gerekli 289 sandalye sayısına ulaşamadı.

SOL İTTİFAKIN BEKLENMEDİK GALİBİYETİ

Seçimlerde, sol ittifakı Yeni Halk Cephesi beklenmedik bir galibiyet elde etti. İktidar kanadı, 2022 genel seçimlerine göre 90 kadar milletvekilini kaybederek üçüncü sıraya yerleşti. Attal, seçimlerin ikinci turunun sonuçları açıklandıktan sonra başbakanlık ofisinde yaptığı konuşmada, "Bu seçimde temsil ettiğim siyasi grup, bu akşam çoğunluğu sağlayamıyor. Cumhuriyet geleneğine ve prensiplerime uygun olarak yarın sabah Cumhurbaşkanı'na istifamı sunacağım." demişti.

Başbakan Attal, 8 Temmuz’da istifasını Macron'a sunmuş ve Macron, "ülkenin istikrarı" için Attal'ın görevine "şimdilik" devam etmesini istemişti. Ancak, istifa süreci sonunda tamamlandı ve Attal'ın istifası kabul edildi.

SOL İTTİFAKIN BAŞBAKAN ADAYI ARAYIŞI SÜRÜYOR

Yeni Halk Cephesi adı altındaki sol ittifakla seçimlere katılan 4 solcu ve çevreci parti, başbakan adayı üzerinde anlaşma sağlamaya çalışıyor. Henüz ortak bir başbakan adayı üzerinde anlaşamayan sol ittifakın müzakereleri devam ediyor. Sosyalist Partisi (PS), Huguette Bello'nun adaylığına karşı çıkarken, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisi de Laurence Tubiana ismine sıcak bakmıyor.