DOLAR
34,21 -0,14%
EURO
37,88 0,58%
ALTIN
2.928,19 -1,14%
BITCOIN
2.138.930,7 2%

Lübnan'daki Şiddet Olayları İle İlgili BM Uyarısı

Lübnan'daki çatışmaların tehlikeli boyutlara ulaştığını belirten BM Koordinatörü, diplomatik çözümlerin önemine dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 16:18
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 16:18

Lübnan'daki Şiddet Olayları İle İlgili BM Uyarısı

BM Lübnan Koordinatöründen Şiddet Uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert, ülkenin yaşadığı şiddetin ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti. Hennis-Plasschaert, her hava saldırısının ve fırlatılan füzelerin tarafları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1701 sayılı kararından uzaklaştırdığını belirtti.

Ümit Var Ama Durum Kötüleşiyor

Hennis-Plasschaert, X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, "Lübnan'daki hava saldırıları, her yerinde var olan bir etkilenme yaratarak korktuğumuz şeyi gerçeğe dönüştürüyor. Şiddetin tehlikeli bir düzeye ulaştığını görüyoruz," dedi.

Hennis-Plasschaert, ayrıca "Fırlatılan her füze ve atılan her bomba, tarafları BMGK'nin 1701 sayılı kararının uygulanmasından daha da uzaklaştırır. Mavi Hat’ın iki tarafındaki sivillerin güvenli bir şekilde evlerine dönebilmesi için gerekli koşulların sağlanmasını da engelliyor," şeklinde konuştu.

Diplomatik Çabaların Önemi

Taraflar arasındaki devam eden şiddet sarmalının, çözümlere ulaşmalarını sağlamak yerine karmaşayı artıracağına dikkat çeken Hennis-Plasschaert, diplomatik müzakerelerin devamı için hala bir umut ışığı olduğunu vurguladı. "Bu fırsat değerlendirilecek mi yoksa kayıp mı edilecek?" sorusunu gündeme getirdi.

BMGK 1701 Sayılı Kararı Nedir?

BMGK'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tan çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'ın Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını öngörüyor. Ancak Hizbullah, bu bölgedeki askeri nüfusunu 2000 yılından beri artırmış durumda.

Son Durum

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında 8 Ekim 2023 tarihinden itibaren 1273 kişi hayatını kaybetti. Özellikle hava saldırıları, çocuk ve kadınların da bulunduğu çok sayıda sivilin ölümüne yol açtı. İsrail ordusu ise Hizbullah'a karşı roket ve füzelerle cevap vermekte, ancak daha geniş bir hasar bildirilmemektedir. Ülkede yaşanan bombardımanlar sonucunda yüz binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalmış olup, Suriye'ye de büyük göç yaşanmaktadır.