DOLAR
34,22 -0,05%
EURO
37,93 -0,04%
ALTIN
2.919,47 0,25%
BITCOIN
2.097.047,27 -0,73%

Lübnan'da Sosyal Uyum Krizi: BM Raporu Açıklıyor

BM, İsrail saldırılarının Lübnan'da sosyal uyumu zedelediğini ve insani krize yol açtığını vurguladı.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 19:06
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 19:06

Lübnan'da Sosyal Uyum Krizi: BM Raporu Açıklıyor

İsrail Saldırıları Lübnan'da Sosyal Dokuya Zarar Veriyor

Birleşmiş Milletler (BM) Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA), son günlerde yaşanan İsrail saldırılarının Lübnan üzerindeki yıkıcı etkilerini ele alan bir rapor yayımladı. Raporda, çatışmaların yalnızca altyapıyı değil, toplumsal uyumu da hedef aldığına dikkat çekildi.

Uluslararası Topluma Çıkarımda Bulunan Çağrılar

ESCWA, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-Habitat) iş birliği ile hazırlanan raporda, uluslararası topluma olayların sona erdirilmesi ve bölgedeki istikrar için harekete geçme çağrısında bulunuldu.

Tek Günlük Hava Saldırılarında Yüksek Kayb

Raporda, 23 Eylül'de gerçekleştirilen hava saldırılarında 569 kişinin yaşamını yitirdiği, bin 850 kişinin ise yaralandığı vurgulandı. Bu durum, "21. yüzyılın en ölümcül tek günlük hava saldırısı" olarak nitelendirildi.

İnsani Krizin Derinleşmesi

İsrail'in saldırıları sonucunda Lübnan sağlık sistemi kritik bir durumda. 200 binden fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Rapor, temel hizmetlere erişimin büyük ölçüde kısıtlandığını ve "akut insani krizin ortaya çıktığını" belirtti.

Yoksulluk ve Ekonomik Etkiler

Çatışmaların ekonomik etkileri de yıkıcı boyutlarda. Güney Lübnan ve Nabatiye vilayetlerinde yoksulluk oranlarının sırasıyla %87 ve %94'e ulaşması bekleniyor. Bu bölgelerde 23 binden fazla ev ya tamamen yıkılmış ya da hasar görmüştür.

Sosyal Dokuya Zarar Veriyor

ESCWA İcra Sekreteri Rola Dashti, "Bu çatışma sadece altyapıyı değil, aynı zamanda toplumun dokusunu da harap etti" diyerek, evler, okullar ve sağlık tesislerinin yıkılmasının sosyal uyumu olumsuz etkilediğini belirtti.

Tarım Sektörü ve Turizmde Büyük Kayıplar

Raporda, tarım sektörünün bombalamalar nedeniyle büyük zarar gördüğü ve turizmdeki kayıpların 3 milyar doları aştığı ifade edildi. Tarım ürünlerinin hedef alınması, kırsal bölgelerde gıda güvenliğini tehdit ediyor ve toplumsal toparlanmayı zorlaştırıyor.

Sonuç olarak, Lübnan'ın mevcut kırılgan devlet yapısının bu sorunlarla baş etmekte zorluk çektiği ve çöküşe sürüklendiği vurgulandı.