DOLAR
34,1 -0,07%
EURO
38,14 -0,04%
ALTIN
2.915,15 0,06%
BITCOIN
2.192.419,07 -0,15%

Lübnan'da Bombardıman Sebebiyle Büyük Göç Hareketi

İsrail saldırılarıyla binlerce Lübnanlı, güvenli bölgelere kaçıyor. Savaşın etkileri yeniden hissediliyor.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 23:10
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 23:10

Lübnan'da Bombardıman Sebebiyle Büyük Göç Hareketi

Lübnan’da büyük göç hareketi devam ediyor

İsrail ordusunun gerçekleştirdiği yoğun hava bombardımanları nedeniyle binlerce Lübnanlı, "güvenli" bölgeler arayışı içinde ülkenin kuzeyine ve Suriye'ye kaçıyor. Sayda kenti, 2006 yılındaki savaş günlerini hatırlatan bir göç akınına sahne oluyor.

İsrail’in yoğun bombardımanları devam ediyor

İsrail ordusu, özellikle güney Lübnan’a yönelik hava saldırılarını artırarak Sur ve Nabatiye gibi kentleri hedef alıyor. Bu durum, ailelerin daha güvenli gördükleri bölgelere, özellikle Sayda ve Beyrut’a yönelmesine neden oluyor.

Sayda’da barınma merkezleri açıldı

Sayda Belediye Meclisi Üyesi ve Acil Durumlar Başkanı Mustafa Hicazi, "Sayda’da onlarca barınma merkezi açıldı. 2006 Savaşı'nı anımsatan benzeri görülmemiş bir göç hareketi yaşıyoruz" diyerek durumu aktardı. Hicazi, ‘‘3 bin kişi okullara yerleştirildi fakat hala 5 binden fazla kişi yardım bekliyor,” ifadesini kullandı.

Kaçış yollarında zorluklar yaşanıyor

Güney Lübnan’dan kaçan aileler, yolların zorluğu ve trafik yoğunluğu ile karşı karşıya kalıyor. 60 yaşındaki bir göçmen, “Normalde bir saatlik yolculuk, şimdi 12 saatten fazla sürüyor” dedi.

Trablusşam'dan dayanışma çağrısı

Trablusşam’da yerel halk, göçmenlere yardımcı olmak amacıyla barınma merkezleri oluşturmak için çaba sarf ediyor. Mutez el-Hayr gibi yerel liderler, bu zor günlerde dayanışmanın önemini vurguluyor.

İsrail saldırılarının bilançosu ağırlaşıyor

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 558 kişinin hayatını kaybettiğini ve 1835 kişinin yaralandığını açıkladı. Çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu birçok sivilin zarar görmesi, göç hareketinin hızlanmasına sebep oluyor.