Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in ateşkese yönelik sorumluluklarını yerine getirmediğini ve Lübnan ordusunun ülkenin güneyinde konuşlanmasını genişlettiğini açıkladı. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, Mikati, İtalya'nın başkenti Roma'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Arap büyükelçilerle bir araya geldi.
Abbas ve Mikati, Lübnan'da İsrail ile ateşkesin sağlanması, istikrarın elde edilmesi ile güvenlik ve barışa ulaşma konusundaki iş birliğini vurguladı. İki lider, İsrail'in 15 aydır sürdürdüğü saldırılar sonucu Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması ve insani yardım girişlerinin önünün açılması gerektiği üzerinde durdu.
Mikati, ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararı çerçevesinde Filistin devletinin görev üstlenmesi, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in Filistin topraklarındaki işgale son verme teklifine destekleyici görüşmelerin yapılması ve 2025'in ortasında uluslararası barış konferansı düzenlenmesi konularına değindi.
Daha sonra, Mikati, Roma'daki toplantıda İsrail'in ateşkes konusundaki ihlalleri ve Lübnan topraklarından çekilmesine dair de açıklamalarda bulundu. Mikati, "Temel problem, ateşkes meselesini takip etmekle görevli komiteyi, İsrail'in ihlallerini durdurmaya zorlamaktır." diyerek, ABD ve Fransa'nın garantisi ile bu tedbirlerin uygulanmasını beklediklerini ancak bu konuda İsrail'in sorumluluklarını yerine getirmediğini ifade etti.
Mikati, ordusunun güneyde konuşlanmasını genişlettiğini ve morallerinin yüksek olduğunu belirterek, "Lübnan'ın meşru otoritesini artırmak ve yasal silahlar dışında hiçbir silah kalmaması için çalışıyoruz." dedi. Ayrıca, Lübnan ordusunun görevlerini yerine getirebilmesi için dost ülkelerin desteğini sürdürmelerinin önemine vurgu yaptı.
Lübnan'da, 9 Ocak'ta yapılması beklenen Meclis oturumunda yeni cumhurbaşkanı seçilmesi hedefleniyor. Mikati, "Anayasal kurumların tamamlanabilmesi için yeni cumhurbaşkanının seçilmesi gerekiyor." açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi, 31 Ekim 2022'de görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın ardından devam ediyor.
Meclis'te yapılan oylamalarda, son oturumda desteklenen adaylar arasında eski Maliye Bakanı Cihad Azur ve Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye öne çıkmakta. Hizbullah ve müttefikleri Franciyye'yi desteklerken, Lübnan Güçleri, Ketaib Partisi ve Özgür Yurtseverler Hareketi ise Azur'u desteklemektedir.
Mikati, Suriye ile ilişkiler hakkında da görüş bildirdi: "Suriye halkının iradesine saygı duymalı ve iki ülke arasında karşılıklı saygı ile halkların çıkarları temelinde ilişkiler kurulmasını bekliyoruz."