DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.249.250,69 -0,31%

Lübnan Başbakanı Mikati’den Ulusal Sorumluluk Çağrısı

Mikati, İsrail'in saldırıları karşısında halkı ulusal sorumluluk bilinciyle hareket etmeye davet etti.

Yayın Tarihi: 28.09.2024 22:04
Güncelleme Tarihi: 28.09.2024 22:04

Lübnan Başbakanı Mikati’den Ulusal Sorumluluk Çağrısı

Lübnan Başbakanı Mikati’nin Açıklamaları

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, ülkenin çeşitli bölgelerinde meydana gelen şiddetli İsrail saldırılarına karşı vatandaşları ulusal sorumluluk bilinciyle hareket etmeye çağırdı. Mikati, bu saldırıların Lübnan'ın birliğine zarar vermeyi amaçladığını belirtti.

Bakanlar Kurulu Toplantısı

İsrail'in Beyrut’a düzenlediği hava saldırıları sonrası ABD ziyaretini yarıda keserek dönmek zorunda kalan Mikati, acil olarak toplanan Bakanlar Kurulu'na başkanlık etti.

Mikati, burada yaptığı konuşmada, "Lübnan'ın pek çok bölgesinin maruz kaldığı vahşi İsrail saldırıları karşısında Lübnanlıları ulusal sorumluluk bilinciyle hareket etmeye çağırıyorum; çünkü İsrail'in hedefi bizim birliğimize darbe vurmak." dedi.

Ulusal Sorumluluk ve BM Kararı

Mikati, ulusal sorumluluğun, tüm siyasi anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp vatanı koruyup güçlendirecek konularda birleşmeyi gerektirdiğini vurguladı. Başbakan, İsrail saldırılarının durması ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararının uygulanması gerektiğini ifade etti.

İsrail'in Saldırılarındaki Can Kaybı

Yapılan açıklamalara göre, 8 Ekim 2023'ten beri Hizbullah ile kontrollü çatışmalar yaşanan bölgede, İsrail'in saldırıları sonucunda 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplamda 1030 kişi hayatını kaybetti.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 27 Eylül'de İsrail ordusunun Beyrut’a düzenlediği hava saldırılarında yaşamını yitirdi. Hizbullah ise buna karşılık olarak İsrail'e roket ve füzelerle saldırıda bulunuyor. Bu saldırılarda, İsrail tarafında genellikle askeri üsler hedef alınıyor ve büyük bir hasar bildirilmediği belirtiliyor.

Göç Dalgalanmaları

Ülkenin güney kesimlerinden, Beyrut ve kuzeye doğru bir göç dalgası yaşanırken, Suriye’ye on binlerce kişinin sığındığı kaydediliyor.