DOLAR
34,12 -0,08%
EURO
38,11 0,22%
ALTIN
2.914,66 0,08%
BITCOIN
2.177.701,81 0,58%

Lisanslı Depoların Gıda Güvenliğindeki Rolü

Lisanslı depolar, gıda arz güvenliğinde kritik bir yapı olarak konumlanıyor ve ELÜS ile tarım ürünlerini koruyor.

Yayın Tarihi: 25.09.2024 16:17
Güncelleme Tarihi: 25.09.2024 16:17

Lisanslı Depoların Gıda Güvenliğindeki Rolü

Lisanslı Depolar, Gıda Güvenliğini Sağlamada Kilit Rol Oynuyor

Türkiye Ürün İhtisas Borsası Genel Müdürü Ali Kırali, modern teknolojilerle donatılmış lisanslı depoların, gıda arz güvenliğine sunduğu katkıları aktardı. Özellikle elektronik ürün senedi (ELÜS) sisteminin işleyişinde ve tarım ürünlerinin güvenli saklanmasında bu depoların kritik bir görevi olduğunu belirtti.

Bakü'deki Konferansta Gıda Güvenliği Vurgusu

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 3. IAOM Avrasya Konferansı'nda "Değişen İklimde Sürdürülebilir Gıda Güvenliği" panellerinde konuşan Kırali, iklim değişikliği ile tarımsal üretim arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Kırali, "Modern altyapıya sahip lisanslı depolar, ELÜS'te işlem gören tarım ürünlerinin güvenli ve sağlıklı bir şekilde saklanmasını sağlarken, gıda arz güvenliğinde önemli bir sigorta işlevini üstlenmiş durumda." dedi.

Lisanslı Depo Kapasitesindeki Artış

Kırali, Türkiye Ürün İhtisas Borsası'nın (TÜRİB) faaliyete geçişinin 5. yılında, lisanslı depo kapasitesinin 4 milyon tondan 12 milyon tona çıktığını ifade etti. Orta vadede bu kapasitenin 18 milyon tona çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Kırali, Türkiye'nin yıllık ortalama 40 milyon ton hububat üretiminin yarısının bu altyapıyla güvence altına alınabileceğini aktardı.

ELÜS Piyasasında Büyüme

ELÜS piyasasının toplam işlem hacminin 233 milyar lirayı aştığını kaydeden Kırali, piyasanın, TÜRİB öncesi 5 yıllık döneme göre işlem hacminde 27 katlık bir artış yaşadığını belirtti. Bu süreçte buğday, mısır, arpa ve ayçiçeği tohumlarının en yüksek paya sahip olduğunu ifade etti. Kırali, ELÜS piyasasında kayıtlı 240 bin çiftçi, tüccar ve yatırımcıya güvenli ve şeffaf bir platform sunduklarını vurguladı.

Sürdürülebilir Tarım Ekosistemi İçin Yeni Adımlar

Kırali ayrıca, tarım piyasalarında sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmak adına vadeli işlem piyasası geliştirme hedefleri olduğunu duyurdu. Bu piyasanın, tarım emtialarının daha etkin alım satımını sağlayacağına vurgu yaparak, yatırımcıların daha likit bir ortamda işlem yapma imkanına kavuşacaklarını belirtti.