DOLAR
34,14 0,22%
EURO
37,81 0,15%
ALTIN
2.915,68 0,32%
BITCOIN
2.061.913,89 0,89%

Libya'da Merkez Bankası Krizinin Ardından Petrol Sahaları Yeniden Açıldı

Libya'da Merkez Bankası yönetiminde sağlanan uzlaşı, kapalı petrol sahalarının tekrar açılmasına olanak tanıdı.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 18:14
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 18:14

Libya'da Merkez Bankası Krizinin Ardından Petrol Sahaları Yeniden Açıldı

Libya'da Petrol Sahalarının Yeniden Faaliyete Geçişi

Libya'da gerçekleştirilen siyasi uzlaşmanın ardından, ülkenin doğu ve batısındaki siyasi güçlerin Merkez Bankası yönetimine dair sağladığı anlaşma ile kapalı durumda olan petrol sahaları ve limanlar yeniden açılmıştır.

Başbakan Hammad'dan Önemli Açıklama

Libya'nın doğusunda yer alan Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümetin Başbakanı Usame Hammad, Merkez Bankası anlaşmazlığı döneminde kapatılmış olan petrol sahalarının ve limanların açıldığını kamuoyuna duyurdu. Hammad, bu gelişmenin, Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi'nin Libya Merkez Bankası için yeni bir yönetim atama sürecine destek sağlamak amacıyla gerçekleştiğinin altını çizdi.

Merkez Bankası Krizi ve Çözüm Süreci

Hammad, Merkez Bankası yöneticileri konusundaki anlaşmazlık nedeniyle 26 Ağustos'ta petrol sahalarında "mücbir sebep" hali ilan edildiğini hatırlatarak, bu süreçte bazı petrol sahalarının kapatıldığını dile getirdi.

Birleşmiş Milletler'in Rolü

Yaklaşık iki aydır devam eden Merkez Bankası krizi üzerinde yoğunlaşan Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu, Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi temsilcilerini bir araya getirerek 26 Eylül tarihinde Bankayı yönetecek başkan ve yardımcısı konusunda bir uzlaşı sağladı.

Yeni Yönetim Ataması

Temsilciler Meclisi, 30 Eylül'de yaptığı oturumda, Naci İsa Belkasım'ı Merkez Bankası Başkanı, Meri Berasi'yi ise yardımcı olarak atamış ve bu kişilerin 10 gün içinde Bankanın yönetim kurulu üyelerini belirlemesi gerektiğini bildirmiştir.

Öte yandan, Libya Merkez Bankası Başkanlığı görevi 2011 yılından bu yana Sıddık el-Kebir tarafından yürütülmekteydi ve Başkanlık Konseyi tarafından 22 Ağustos'ta yapılan yeni atama süreci ile bu görev değişmiştir.