Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Libya'nın yurt dışındaki dondurulmuş varlıklarını yönetme yetkisini yeniden elde etmesine yönelik kararını tarihi bir adım olarak nitelendirdi.
Dibeybe, BMGK'nin Libya Yatırım Otoritesi'ne (LYO) yurt dışındaki dondurulmuş varlıkları yönetme yetkisi veren karar tasarısının kabul edilmesinin ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bu kararı, Libya'nın mali egemenliğini güçlendirme ve yurt dışındaki varlıklarını koruma yönünde önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.
Başbakan, BMGK'nin kararının Libya'nın yurt dışındaki finansal varlıklarının güçlendirilmesine yardımcı olacağını ve Libya dinarının değerini artırabileceğini ifade etti.
BMGK'nin Libya'nın Dondurulmuş Varlıkları Hakkındaki Kararı
BMGK, 16 Ocak tarihinde Libya Yatırım Otoritesi'ne yurt dışında dondurulmuş varlıkları yönetme yetkisi veren karar tasarısını kabul etmişti. İngiltere tarafından sunulan karar tasarısı, 14 evet ve 1 çekimser oyla kabul edilmiş, çekimser oyu ise Rusya kullanmıştı.
Kararda, yasa dışı petrol ihracatına yönelik yaptırımların 1 Mayıs 2026 tarihine kadar sürdürüleceği, ayrıca Uzmanlar Paneli'nin görev süresinin 15 Mayıs 2026 tarihine kadar uzatıldığı bildirildi. Uzmanlar Paneli'nin dondurulmuş varlıkların Libya halkının menfaati doğrultusunda yatırımlarına dair önerisinin memnuniyetle karşılandığı kaydedildi. Kararda, 'Libya Yatırım Otoritesi'nin, dondurulmuş varlıkları seçtiği finansal kuruluşlarla düşük riskli mevduatlara yatırmasına izin verilmiştir.' ifadesine yer verildi.