Kuzey Kore Medyası Sıkıyönetim Girişimine Dikkat Çekti
Kuzey Kore, düşman devlet tanımladığı Güney Kore'de, 3 Aralık'ta ilan edilen kısa süreli sıkıyönetimin ardından bir haftadan uzun süre sessiz kaldı. Bu sessizlik, Kuzey Kore medyasının, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanına yönelik eleştirilerini içeren açıklamalarla sona erdi.
Kuzey Kore'den Sert Açıklamalar
Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) tarafından yayımlanan açıklamada, "Kukla Güney, uluslararası ilgi odağı haline gelen sıkıyönetim nedeniyle toplumsal kaosa sürüklendi." ifadesine yer verildi. Ayrıca, Kuzey Kore'deki iktidardaki İşçi Partisi'ne yakın bir gazete olan Rodong Sinmun, Yoon'un eylemlerini "askeri diktatörlük dönemindeki darbeye" benzetti. Bu gazetede, Yoon'un kendi halkına karşı faşist bir yaklaşım sergilediği öne sürüldü.
Tarihsel Paralellikler
Kuzey Kore'nin geçmişteki tepkileriyle benzerlik gösteren bu durum, 2016'daki eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin azlinin onaylanması sürecine de atıfta bulunuyor. O dönemde Kuzey Kore medyası, gelişmelere oldukça hızlı bir şekilde yanıt vermişti. Ayrıca, 2004'te eski Devlet Başkanı Roh Moo-hyun'un görevden alınması talebinin reddedilmesine dair haberler de Kuzey Kore basınında iki gün gecikmeyle yayımlanmıştı.
Güney Kore'deki Sıkıyönetim İlanı ve Sonrası
Güney Kore'de Yoon, sıkıyönetim ilanını "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı" gerekçesiyle gerçekleştirmişti. Ancak, parlamentonun oylamasıyla bu karar kaldırıldı. Yoon, muhalefeti, "Hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle" suçlayarak sıkıyönetimin, Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını savundu.
Sıkıyönetim ilanının ardından, Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı vererek teyakkuzda olunması çağrısı yaptı. Ancak, Ulusal Meclis'te yapılan oturum sonucunda sıkıyönetim kararı 190 milletvekili tarafından kabul edilen önerge ile iptal edildi. Bunun ardından Yoon, Bakanlar Kurulunun onayıyla sıkıyönetimi sona erdirdi.
Devlet Başkanı Yoon'a karşı yürütülen soruşturma kapsamında ise yurt dışı seyahat yasağı getirildi. Soruşturma, "vatana ihanet", "silahlı kalkışmaya teşebbüs" ve "görevi kötüye kullanma" şüpheleriyle devam etmektedir.