Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 -0,25%
EURO
35,13 0,03%
ALTIN
2.436,15 -0,08%

Kuzey Kore K-POP dinleyen genci idam etti!

Güney Kore'nin yayımladığı Kuzey Kore'de yapılan insan hak ihlallerine yönelik rapora göre K-POP müzik dinleyen bir genç idam edildi!

Yayın Tarihi: 29.06.2024 14:54
Güncelleme Tarihi: 29.06.2024 14:57

Kuzey Kore K-POP dinleyen genci idam etti!

Güney Kore’de K-POP dinleyen bir genç idam edildi! Güney Kore Birleşme Bakanlığı, Kuzey Kore’de yapılan insan hakları ihlallerine yönelik 2024 yılı yıllık raporunu yayımladı. Kamuoyuna sunulan raporda 649 kişinin iltica edişi, ülkede yaşanan insan hakkı ihlalleri ve hatta öyle ki bir gencin Güney Kore filmleri izleyip şarkılarını dinlediği için idam edildiği öne sürüldü! 

The Guardian'ın haberine göre, ismi açıklanmayan bir Kuzey Koreli, 2022 yılında Güney Hwanghae vilayetinde 22 yaşındaki bir erkeğin, 70 Güney Kore şarkısını dinlediği ve üç filmi izleyip yaydığı gerekçesiyle idam edildiğini anlattı. İdamın, 2020 yılında kabul edilen ve "gerici ideoloji ve kültürü" yasaklayan yasa kapsamında gerçekleştirildiği belirtildi. K-pop müziği de Kuzey Kore'de yasaklanan kültürel öğeler arasında yer alıyor.

Gelinlikten güneş gözlüğüne: Güney Kore etkisine karşı yüzlerce yasak var! 

Rapor, Kuzey Kore'deki yasakların sadece medya tüketimiyle sınırlı olmadığını, günlük yaşamın birçok alanına yayıldığını gösterdi. Güney Kore etkisi taşıdığı düşünülen gelinlik giyme, damatların gelini taşıması, güneş gözlüğü kullanma ve şarap bardağından içki içme gibi eylemler de aynı yasa kapsamında cezalandırılıyor. Ayrıca, cep telefonları da sıkı bir denetime tabi tutuluyor ve rehberdeki isimler veya kullanılan ifadeler inceleniyor.

ABD hükümetinin finanse ettiği Radio Free Asia'nın haberine göre, Kuzey Kore yönetimi, "kapitalist" olarak nitelendirdiği moda ürünlerine ve saç şekillerine karşı da sert önlemler alıyor. Dar kot pantolonlar, üzerinde yabancı kelimeler olan tişörtler, boyalı ve uzun saçlar da yasaklar listesinde yer alıyor.

Sınır ötesi balonlarla propaganda savaşı

Son haftalarda, Kuzey Kore, içinde çöpler ve insan dışkısı bulunan balonları Güney Kore tarafına gönderiyor. Bu balonların, Güney Kore'den gönderilen ve içinde K-pop şarkıları, K-dizileri, Pyongyang karşıtı broşürler ve dolar banknotları içeren USB belleklerle dolu balonlara bir yanıt olduğu ifade ediliyor.