DOLAR
34,29 0,03%
EURO
37,51 0,05%
ALTIN
2.930,23 -0,07%
BITCOIN
2.189.138,88 -1,85%

Kuzey Kore, Güney Kore'den Gelecek İHA'lara Ateş Emri Verdi

Kuzey Kore, sınırındaki birliklere Güney'den gelecek İHA'lara karşı ateş açma emri verdi. Gerilim artıyor.

Yayın Tarihi: 13.10.2024 19:54
Güncelleme Tarihi: 13.10.2024 19:54

Kuzey Kore, Güney Kore'den Gelecek İHA'lara Ateş Emri Verdi

Kuzey Kore'den Tansiyonu Yükselten Açıklama

Kuzey Kore, güney sınırındaki topçu birliklerine Güney Kore'den gelecek insansız hava araçlarına (İHA) saldırma emri verdi. Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA tarafından yapılan açıklamaya göre, Genel Kurmay Başkanlığı, sınırda konuşlu 8 topçu tugayının lokasyonunu işaret ederek, birliklerin yerel saatle 20.00'a kadar hazır vaziyette bulunmalarını istedi.

Ateş Emri ve Olası Çatışma Hazırlıkları

Sözcü, Kuzey'e doğru uçan insansız hava araçlarının vurulması için emir verildiğini belirtti. Ayrıca haber, Kuzey Kore ordusunun, Güney Kore'den gelebilecek ateş karşısında aniden tırmanabilecek olası bir silahlı çatışmaya karşı hazırlıklarını sürdürdüğünü aktardı.

İHA Gerilimi ve Karşılıklı İddialar

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, 11 Ekim'de yaptığı açıklamayla, Güney Kore'nin 3, 9 ve 10 Ekim tarihlerinde propaganda broşürleri taşıyan İHA'ların Pyongyang'a gönderildiğini öne sürdü. Bakanlık, bu durumun ulusal egemenlik ve güvenlik ile uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu vurguladı ve Güney Kore'ye derhal provokasyonlarına son vermesi için çağrıda bulundu.

Öte yandan, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'ye yönelik herhangi bir insansız hava aracı gönderilmediğini ve Pyongyang'ın iddialarını kesin bir şekilde reddetti.

Kim Yo-jong'dan Korkutucu İfadeler

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, 12 Ekim'de yaptığı açıklamada, Güney'den bir daha İHA gelmesi durumunda Kuzey'in karşılık vereceğini ve bunun "korkunç bir felakete" neden olabileceğini ifade etti.

Güney Kore'den Yanıt

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kim Yo-jong'un tehdidine karşılık olarak, "Kuzey Kore halkımızın güvenliğine zarar verirse, o gün rejiminin sonu olur." açıklamasında bulundu.